5 razloga zašto djeci (osobito u prvoj godini) treba kupovati što šarenije igračke

5 razloga zašto djeci (osobito u prvoj godini) treba kupovati što šarenije igračke


Kada se beba rodi, njezin vid još nije potpuno razvijen. On se razvija tijekom prvih godinu dana. Prvih nekoliko tjedana beba vidi jako mutno, ne može razabrati predmete niti crte nečijeg lica. Ono što tada vidi je kontrast crnog i bijelog.

Stoga je u toj dobi dijete najbolje okružiti podlogama za igru ili mekanim knjigicama u crno-bijelim kontrastima.

Podloga za igru potiče dijete na interakciju zbog brojnih igračaka koje sadrži. Dijete može promatrati igračke, dohvatiti ih i upoznati različite oblike, te razlikovati svijetle dijelove od tamnih dijelova igračke.


Tijekom drugog mjeseca vid se izoštrava, pa beba sada može vidjeti predmete na manjoj udaljenosti, otprilike 25 cm. U ovoj dobi djetetu se može dati određena igračka poput tješilice, koja će mu kasnije postati i igračka za spavanje i uspavljivanje, odnosno određena utjeha i igračka koju će uvijek htjeti imati sa sobom.

Kasnije, kada je beba u dobi od četiri mjeseca, već može raspoznavati osnovne boje: crvenu, žutu, zelenu i plavu. Zbog toga su i igračke prilagođene toj dobi najčešće šarene, odnosno u osnovnim bojama koje bebe primjećuju.

Ovdje u igru možete uključiti i igračke koje se mogu pričvrstiti na dječja kolica ili na autosjedalicu, kako bi i na putu i u šetnji djetetu bilo zanimljivo. Ovakva igračka sadrži različite boje, vrste materijala (mekane plišane dijelove, plastične dijelove i sl.), zabavne zvukove te svjetleće efekte.

Dalje od četvrtog pa sve do čak osamnaestog mjeseca beba primjećuje sve više boja, jer se centar u mozgu razvija te beba može raspoznavati različite tonove boja. U toj dobi djecu zanima i tekstura, veličina i oblik igračke kojom se igraju. Sve to potiče dijete da se sve duže igra određenom igračkom te da kasnije nauči i imenovati boje. Dijete nauči raspoznavati i imenovati boje u dobi između druge i treće godine.

Ponudite djetetu više različitih šarenih igračaka, a ono će samo naći onu koja će mu biti najzanimljivija.

Kasnije, kako dijete razvija svoje vještine i sposobnosti, moći će slagati određene oblike, spajati kocke, naučiti razvrstavati oblike po bojama i slično.

Zbog čega je dobro da se dijete od najranije dobi igra šarenim igračkama?

1. Dijete tako počinje primjećivati svijet oko sebe

2. Uči se raspoznavati pojedinu boju, a svaka boja stvara određeni osjećaj kod djeteta

3. Boje zainteresiraju dijete na aktivnost primanja igračaka u ruke te otkrivanje oblika, tekstura i boja

4. Dijete razvija motoričke i kognitivne sposobnosti

5. Jedne od prvih riječi koje dijete nauči izgovarati jesu upravo boje (zelena, crvena, žuta, plava, …)

Igračke za najmlađe uzraste potražite u našoj bogatoj ponudi