9 najčešćih pitanja (i odgovora) o triciklima

9 najčešćih pitanja (i odgovora) o triciklima

Proljeće je sezona u kojoj brojni roditelji donose odluku o uključivanju vozila u svakodnevicu svoje djece. Kod dječice koja su tek prohodala to su uglavnom guralice i bicikli bez pedala, a kod veće djece bicikli ili romobili. No kod najmlađih, odnosno djece koja su još uvijek nesigurna na nogama ili još nisu prohodala, odluka uglavnom pada na tricikle.

Ovo praktično vozilo nije samo sredstvo zabave djeci već je i vrlo praktično i za roditelje. Dovoljno to dokazuje činjenica da se brojne obitelji odlučuju upravo triciklom zamijeniti kišobran kolica u svakodnevnim šetnjama. Međutim, prilikom odabira i kupnje tricikla roditelji se susreću s brojnim pitanjima. Mi smo pitanja prikupili i u nastavku vam donosimo odgovore na ona najčešća.

Kada je vrijeme za kupnju dječjeg tricikla?

Ne postoji univerzalan odgovor dobi na ovo pitanje jer će spremnost ovisiti od djeteta do djeteta. Ipak, predlažemo da o triciklu počnete razmišljati u trenutku kad dijete preraste duboku košaru kolica i počne samostalno i stabilno sjediti.

Naravno, mnimalna starost, odnosno visina, te maksimalna težnia djeteta za korištenje tricikla ovisit će o samom triciklu. Zato savjetujemo da prije kupnje obavezno provjerite upute proizvođača i uvjerite se u sigurnost određenog modela za vaše dijete.

Mogu li upotrebljavati tricikl umjesto sportskih kolica?

Naravno! Ako vašem djetetu ne odgovara vožnja u kišobran kolicima slobodno isprobajte tricikl kao zamjenu. Nekoj djeci upravo ova promjena učini veliku razliku te se čak počnu radovati izlascima jer znaju da će se moći voziti u svom triciklu.

QPLAY Tricikl Rito

QPLAY Tricikl Rito Star eva

Koji tricikl odabrati za najveću udobnost mališana?

Najudobniji tricikli bit će oni s podloženim sjedećim dijelom i naslonom za leđa što je osobito važno za djecu koja još uvijek tricikl ne voze samostalno. Osim toga, za udobnost najmlađih kojima tricikl još uvijek služi kao zamjena za kišobran kolica dobro će doći i dodatni oslonac za noge. Još jedna od sjajnih funkcija koja će olakšati korištenje tricikla bit će mogućnost okretanja naslona, odnosno sjedala, jer će omogućiti jednostavnije penjanje djeteta.

Treba li tricikl imati krović?

Bilo bi dobro, osobito mijenjate li njime kišobran kolica, da tricikl ima krović koji ćete kasnije moći ukloniti. Naime, baš kao i u vožnji kolicima, dijete je izloženo raznim vremenskim utjecajima - od jakog sunca i UV zračenja sve do kiše koja nas ponekad uhvati nespremnima. Baš će vam u tim trenucima krović biti od velike koristi. A, kao što smo već spomenuli, kad dijete počne samostalno upravljati triciklom jednostavno ćete ga ukloniti baš poput ručke za upravljanje.

QPLAY Tricikl Rito

QPLAY tricikl Prime

Treba li tricikl imati mogućnost slaganja/sklapanja?

Obiteljima koje često odlaze na dalja putovanja predlažemo da razmisle o kupovini tricikla koji se može jednostavno sklopiti. Takvi tricikli ne zauzimaju puno mjesta pa ćete ih s lakoćom moći pospremiti u prtljažnik automobila, manje stanove ili čak nositi sa sobom na putovanja avionom.

Trebamo li obratiti posebnu pozornost na konstrukciju i kotače tricikla?

Prije kupnje dječjeg tricikla uvjerite se da je konstrukcija dovoljno čvrsta te da je donji dio tricikla primjeren za teren po kojem ćete se najčešće voziti. Živahniji tereni zahtijevaju malo veće kotače i masivniju konstrukciju. Kotači tricikala međusobno se razlikuju i po materijalima. Gumeni kotači zasigurno će pružiti tišu i udobniju vožnju.

FREE 2 MOVE tricikl sporty

FREE 2 MOVE tricikl sporty

Treba li tricikl imati prilagodljivu ručku?

Mogućnost prilagodbe visine ručke posebno je važna za obitelji u kojima se roditelji znatnije razlikuju u visini. Ako je to slučaj i kod vas, uvjerite se da je ručku odabranog tricikla moguće prilagoditi tako da je bez napora mogu dosegnuti jedan i drugi roditelj. Samo tako će vaša kralježnica tijekom guranja tricikla ostati u optimalnom i udobnom položaju. A, kao što smo već ranije spomenuli, ručku za guranje možete bez problema ukloniti u trenutku kad dijete postane spreno za samostalnu vožnju tricikla.

Koje dodatke odabrati prilikom kupnje dječjeg tricikla?

Pitate li mališane najvažnija dodatna oprema trcikla bit će trube te drugi zvučni i svjetlosni efekti koji vožnju čine još zabavnijom. No za vas će ipak biti bitnije da tricikl ima ručku na koju možete objesiti torbu za kolica kako biste tijekom šetnje pri ruci imali sve što vam je potrebno. Odlazite li često s djetetom u kupovinu svakako predlažemo da vaš novi tricikl, baš poput kišobran kolica, ima i košaru za odlaganje.

QPLAY dječji tricikl Nova

QPLAY tricikl rito rubber

Kako prilagoditi tricikl djetetovoj starosti?

Gotovo svi tricikli u pravilu nude više mogućnosti prilagođavanja prema željama i potrebama djeteta. Planirate li češću i dužu upotrebu trcikla svakako razmislite o modelu koji pruža najveći broj praktičnih funkcija

U početku dijete vjerojatno neće samostalno voziti tricikl nego ćete ga vi u njemu gurati stoga bi bilo dobro da odabrani tricikl ima mogućnost blokiranja pedala i volana. U tom ćete slučaju triciklom moći zamijeniti kišobran kolica te bezbrižno uživati u šetnji znajući da dijete ne može utjecati na brzinu i smjer vožnje.

Kada je dijete već dovoljno veliko i samostalno može upravljati triciklom, možete opustiti pedale, maknuti blokadu volana, ogradicu i krović te mu na taj način možete omogućiti samostalno upravljanje i vožnju.

Prilagodbe i druge mogućnosti razlikuju se od tricikla do tricikla pa predlažemo da prije kupnje proučite sve mogućnosti koje različiti proizvođači nude kako biste pronašli tricikl koji će najbolje zadovoljiti želje i potrebe vašeg djeteta.

Premišljate li se treba li vašem djetetu tricikl svakako valja u obzir uzeti i činjenicu da vožnja tricikla potiče razvoj grube motorike te pomaže u stvaranju zdravog odnosa prema redovnoj sportskoj aktivnosti te aktivnog provođenja slobodnog vremena.

QPLAY tricikl rito air

QPLAY tricikl Prime

Želimo vam puno ugodnih trenutaka u šetnji, a vašim najmlađima veselo opažanje svijeta i okolice s tricikla!