Apćiha! … sezona je prehlada

Apćiha! … sezona je prehlada

Obitelji s djecom već znaju da već s početkom vrtića i škole dolaze i prve prehlade i dječje bolesti, a zimska ih sezona dodatno raširi među razredima i vrtićkim grupama. K tome niske temperature, vjetar i magla dodatno pospješuju pojavu i širenje prehlada. Tu dolazimo do začaranog kruga suhog kašlja, curenja iz nosića i ostalih tegoba.

Djeca nemaju još razvijeni imunitet pa su promjene u temperaturi i vremenu ili veći fizički napor dovoljni da se dijete razboli. Osim toga, i djeca osjećaju stres, osobito kod većih promjena ili povećanja obveza (poput onih školskih) što će se i kod njih vrlo često manifestirati prehladom i povišenom tjelesnom temperaturom.

Kao roditelji trebamo biti spremni na bolesti djece kao dio odrastanja. U takvim trenucima djetetu trebamo znati pomoći da lakše prebrodi takve trenutke.

Mjerenje temperature

Kada se pokažu prvi znakovi bolesti, mame prvo pomisle na mjerenje temperature. U trgovinama možemo naći široku paletu modela toplomjera, koji se razlikuju po načinu rada: digitalni, infracrveni, za mjerenje pod pazuhom, na čelu ili u uhu, s fleksibilnim vrhom, s ili bez zaslona. Važno je kod kupovine odrediti koji je najprikladniji za vaše dijete i znati koje su specifičnosti pojedinih modela. Visina i osciliranje tjelesne temperature važna je informacija na temelju koje će pedijatar odrediti stanje vašeg djeteta.

MEDIBLINK klasični toplomjer s galijevom niti

CHICCO klasični toplomjer

MEDIBLINK termometar bezkontaktni

Puhanje nosića

Kod prehlada prvo se javlja začepljen nosić koji je ujedno i najčešća tegoba, a malom djetetu je potrebno neko vrijeme kako bi naučilo pravilno disati na usta. Nesmetano disanje na usta dolazi oko 6. mjeseca starosti. Uvođenje ispiranja nosića fiziološkom ili hipertoničnom otopinom preporučuje se kod manje djece i to kao naviku, a ne nužno isključivo kad dijete pati od začepljenog nosića. Ako se nos kod djeteta ne čisti svakodnevno, može doći do začepljenih kanala što može dovesti do upale uha.

Što kada dijete ne zna ispuhati nos?

Puhanje nosa malom djetetu nije tako jednostavno i treba se naučiti uz puno vježbanja jer većina male djece umjesto puhanja na van, zrak uvuku unutra. Postoji nekoliko tehnika učenja puhanja nosa uz koje će se dijete zabaviti:

  • Natrgamo vatu na komadiće, stavimo ju na stol i zatvorimo djetetu usta. Dijete mora puhanjem zraka kroz nos pomaknuti komadiće vate.
  • Puhanje svijeće. Zapalimo rođendansku svjećicu i dijete u njih puše, ali kroz nos.
  • Kako se glasa slon? Djetetu pokušamo objasniti kako slon trubi kroz surlu.

Dječji nosić je vrlo osjetljiv pa koristite mekane maramice, a za dodatni poticaj pronađite maramice s dječjim motivima.

Sjajna alternativa otopinama

Ako pri ruci nemate otopine za čišćenje nosa, u kupaonici pustite vruću vodu i tako stvorite paru u prostoriji koja će pomoći djetetu da mu se otvore dišni putevi i smekša gusta sluz koja blokira dišne puteve. Nakon 10 minuta neka dijete ispuše nosić. Kod manje djece koristite nosne aspiratore ali ne više od 3 puta dnevno kako se ne bi oštetila sluznica.

DIAFIT aspirator Aspirator za nos - elektronski

NUK aspirator

CHICCO aspirator physioclean

Prednosti inhalatora

Inhalator je čudesna pomična naprava, pomoć kod ovlaživanja dišnih puteva što sluz čini rjeđom i olakšava djetetu iskašljavanje. Prednost inhalatora je da ga možete nositi sa sobom i na put. Neka djeca se boje nastavka za usta na koji bi trebali disati. Tada nad krevetićem napnite tetra pelenu ili manju plahtu da napravite šator, a cijev inhalatora stavite ispod „šatora“. Tako će se dijete za vrijeme inhalacije odmarati na miru da neće niti znati da inhalira. Olakšanje za dijete i pobjeda za mamu!

PIC SOLUTION inhalator kompresorski

MEDELA Dr. Frei inhalator kompresorski 

MEDIBLINK inhalator kompresorski

Dobrobit vlage u zraku

Vlaga u stanu utječe i na dobrobit drugih. Idealna relativna vlaga je između 50% i 60%. Relativna vlažnost zraka se smanjuje u zimskim mjesecima kada se domovi griju. Kako bi se postigao ugodan i kvalitetan zrak preporučuje se često i kratko prozračivanje te kontrolirana temperatura i vlažnost zraka. Za ovlaživanje zraka možemo koristiti ovlaživače za koje se, kažu stručnjaci, kao i za inhalatore, koristi samo voda, a nikako eterična ulja.

FRIDA BABY ovlaživač zraka 3 u 1

Ništa bez ljubavi i nježnosti

Bolesno dijete treba pažnju roditelja koji će mu pružiti nježnost i razumijevanje za bol i nelagodu koju osjeća. Dijete treba utješiti njegovom omiljenom igračkom. Čitajte mu slikovnice, slušajte glazbu, razgovarajte s djetetom, dajte mu puno tekućine, ali mu prije svega dajte vremena za odmor i sakupljanje snage.