Drvene kuhinje, posuđe i namirnice kao sredstvo upoznavanja djece s pravilnom prehranom

Drvene kuhinje, posuđe i namirnice kao sredstvo upoznavanja djece s pravilnom prehranom

Igra je najvažnija dječja aktivnost i sredstvo upoznavanja svijeta jer svojom maštom i kreativnošću djeca eksperimentiraju s pravim životnim ulogama.

Simbolička igra

U dobi od 2 godine javlja se simbolička igra koju mnogi stručnjaci smatraju najvrjednijom u procesu razumijevanja svoje okoline i stvaranja dobrih navika jer dijete zamišlja uloge, prostor i situacije te se kroz igru stavlja u njih.

Dijete počinje oponašati odrasle – kuha ručak, priprema stol, donosi odrasloj osobi tanjur s jelom, a u cijeloj igri mu pomažu vjerodostojne igračke predmeta koje dijete zamišlja kao da su stvarne.

Da bi omogućili djetetu pravo iskustvo igranja, važno je osigurati kvalitetne igračke koje će služiti kao poticaj da dijete svoju igru nadograđuje i zadržava se u njoj što duže.

Upoznavanje djece s pravilnom prehranom kroz igru

Obožavana simbolička igra kuhara dio je svakog dječjeg odrastanja i zato svaka dječja sobica, vrtićka skupina ili igraonica sadrži dobro opremljenu kuhinju.

Jedan od najvažnijih zadataka roditelja je naučiti dijete dobrim prehrambenim navikama, a kako to učiniti bolje od igranja kuhara? Osigurajte svom djetetu kvalitetnu kuhinju i obogatite ju igračkama koje vjerodostojno predstavljaju tave, lonce, tanjuriće, zdjelice i ostali pribor za jelo i kuhanje, a ako u kuhinju dodate i košaru s voćem i povrćem, možete samo zamisliti kakve će specijalitete vaše dijete pripremiti.

Imenujte svaku namirnicu i objasnite djetetu za što je zdrava, a potom ga zamolite da vam u skladu s tim pripremi jelo. Igrajte se kao da su namirnice koje kušate vruće, hladne, kisele, slane, slatke, zdrave i fine. Ovisno o dobi djeteta, izradite piramidu zdrave prehrane, a fotografije namirnica koje dijete ima u svojoj kuhinji zalijepite na razine piramide. Namirnice uvijek možete i sami izraditi od plastelina.

Nemojte zaboraviti uživati u cijelom procesu i ono najvažnije – nemojte se zaboraviti igrati! Vaša prisutnost i uživljenost u dječju igru oko teme koja vam je važna, potaknut će dijete da svoju igru produžuje i obogaćuje, a time i bolje razumije ono čemu ga kroz igru učite.