Edukativne igre - kako odabrati pravu prema djetetovoj dobi i interesima

Edukativne igre - kako odabrati pravu prema djetetovoj dobi i interesima


Dijete od rođenja istražuje svijet, najčešće kroz igru. Igra je primarni način kroz koji dijete uči o sebi, bližnjima te o okolini. U djetinjstvu djeca su okružena igrom i druženjem s prijateljima i na taj način razvijaju svoje vještine i sposobnosti.

Dijete kroz igru razvija:

  • Motoričke sposobnosti – razvoj i koordinacija pokreta, fine i grube motorike.
  • Emocionalne vještine – razvoj osjećaja, povezivanje s drugim osobama, primjereno izražavanje.
  • Kognitivne vještine – kritičko razmišljanje, percepcija, zaključivanje, poticanje mašte, rješavanje problema.
  • Socijalne vještine – poštivanje pravila igre, suradnja, dijeljenje, razvoj odnosa prema ostaloj djeci i starijima.
  • Govorne vještine – poticanje razgovora s djetetom, korištenje riječi u govoru, pjevanju, recitiranju, brojalicama.
  • Samopouzdanje – dijete se svakodnevno gradi, zaključuje, rješava probleme i ostvaruje svoje ciljeve.
  • Učenje kroz igru prema djetetovoj dobi

    Dijete u svakoj dobi razvija određene sposobnosti i vještine. Samim time, igračke kojima se igra treba prilagoditi njegovom uzrastu.

    Za najmlađe tu su didaktičke igre, senzorne igre i sl., kasnije kako dijete raste se uvode igre koje razvijaju i kognitivne sposobnosti, finu motoriku i slično.

    Seka ili psić sveznalica potiču dijete na istraživanje, učenje dijelova tijela, oblika, brojanje, slova te sadrže različite zvukove i pjesmice koje dijete kasnije prate kroz djetinjstvo. Beba može sama pritisnuti određeni dio tijela sveznalice te će se on oglasiti, prema razini na kojoj je podešeno. Postoje tri razine znanja koje se prilagođavaju djetetovom uzrastu.

    U svakom razdoblju vrlo je važno čitati djetetu slikovnice ili priče koje su prilagođene djetetovom uzrastu te mogućnostima percepcije pročitanog teksta. Prilagodite tekstove koje čitate također i djetetovim interesima.

    Za najmlađe tu su slikovnice sa slikama i nekoliko riječi, kao što je npr. slikovnica Učim riječi, Moja prva slikovnica Boje ili poučna slikovnica George i tuta.

    Kada je dijete već veće i ima više koncentracije, možete mu čitati duže priče te ih ponavljati kako bi ih upamtilo. Djeca vole postavljati brojna pitanja vezano uz tekstove koje im se pročita, pa ćete se zasigurno više puta vraćati i čitati iste priče. Ono što je svima uvijek zanimljivo su Disneyeve priče, pa ih svakako imajte uz krevet za čitanje prije spavanja.

    Kako dijete raste, tako mu dodajte određene igre logike, a kasnije ubacite i koju društvenu igru u koju se može uključiti cijela obitelj.

    Kao primjer igre logike možete koristiti igru Bing baby logika u kojoj dijete treba logički povezivati iste likove iz omiljenog crtića.

    Lisciani Edukativna igra 50u1 je set društvenih igara s mnogo edukativnog sadržaja koje dijete uči na zabavan način uz pomoć olovke Carotina koja govori i svijetli. U setu se nalaze brojne igre, kao što su memo igra, logika, kartice sa životinjama, oblicima i bojama te mnoštvo kvizova koji se rješavaju uz pomoć olovke Carotine.

    Osim navedenih, tu su brojne druge edukativne igre, kao što su Slovarica, Abeceda, Poučni sat, Ploča s računalom i sl.

    Učenje kroz igru prema djetetovim interesima

    Je li dijete više zainteresirano za brojke, slova ili možda za sviranje kakvog instrumenta? Omogućite mu igračke iz njegovog interesa jer ga samim time potičete na razvoj vještina koje su mu od interesa.

    Didaktičke igračke

    Didaktičkim igračkama dijete razvija svoje fine i grube motoričke sposobnosti. Odlične su za razvoj pokreta, učenje boja i oblika, različitih tekstura. Dijete motoričke sposobnosti razvija od samog rođenja te ih kasnije samo nadograđuje i širi, odnosno od onih početnih grubih kasnije razvija i fine motoričke sposobnosti. Odlične za razvoj motorike su dječje pjesmice u kojima djeca moraju nešto pokazivati, ili svoje dijelove tijela ili napraviti određeni pokret kojim razvijaju i koordinaciju.

    Kada dijete počinje hodati, tu su razne igračke za poticanje prvih koraka, dizanje na noge i slično. Jedna od igračaka koja dijete potiče na prve korake, a ujedno ima i interaktivni sadržaj je i interaktivna hodalica Let's walk koja će djetetu pomoći da razvije vještine kretanja i napravi prve samostalne korake. Hodalica je ujedno i igračka, jer osim funkcije hodalice ima podlogu za igru s mnoštvom igračaka na njezinoj prednjoj strani. Tako mališan razvija ravnotežu i hodanje, ali i razmišljanje te motoriku.

    Montessori metoda

    Montessori metoda podrazumijeva pedagošku metodu da dijete određene radnje učini samo, odnosno da samostalno dođe do rješenja. To kod djeteta rezultira zadovoljstvom što je samostalno nešto odradilo. Vrlo je važno i da se dijete uključuje u igru u kojoj se nalazi više djece različitih dobnih skupina, jer samim time stariji uče mlađe, odnosno mlađi uče od starijih.

    Jedna od igara pripremljena po Montessori metodi je i Lisciani igra farma za dvoje i više djece. Namijenjena je za dob od 2 i više godina. Sadrži puzzle od 9 dijelova koje dijete slaže na ploču za igru. Također, sadrži i 5 drvenih životinja s 5 kartonskih kućica, drvenu kocku te tobogan za bacanje kocke. Dijete se potiče da nauči na ovaj način raspoznavati životinje te naučiti timski igrati igru: čekati da dođe njegov red za igranje.

    Društvene igre

    U igranje društvene igre mogu biti uključeni svi članovi obitelji. Zbog toga su one odličan način kako dijete zainteresirati da i ono sudjeluje, a samim time dijete uči timskom načinu rada. Postoje različite društvene igre ovisno o dobi djeteta, te se svakako preporuča da se dijete uključi prema svojim mogućnostima i dobi u kojoj se nalazi. Društvene nas igre uče poštivati pravila, potiču na suradnju, poboljšavaju pamćenje i koncentraciju, uče kako donositi odluke te razvijaju našu kreativnost.

    Alias Junior igra je u kojoj mogu sudjelovati djeca u dobi od 5 godina i više. Potiče razmišljanje, izgovor riječi i korištenje novih riječi, a sve u zadanom vremenu, što djeci pruža mogućnost razvijanja kognitivnih sposobnosti.

    Čovječe, ne ljuti je vjerojatno igra koja se prenosi iz generacije u generaciju i neizostavna je u svakoj obitelji. Dijete se može uključiti u igru nakon što savlada brojeve od 1 do 10.

    Puzzle i slaganje puzzli je također jedna od aktivnosti koja se sviđa većini djece. Od onih puzzli, odnosno slagalica od 4 dijela pa do složenijih od 50, 100 ili više komada, dijete razvija svoju motoriku i koncentraciju.

    Priprema za polazak u školu

    Postoje brojne edukativne igre kojima se djeca mogu zainteresirati za sadržaj koji će im kasnije biti prezentiran u osnovnoj školi. To su određene jednostavne metode: da dijete upozna brojke, slova, nauči napisati svoje ime, logički razmišlja i slično.

    Drvena ploča djecu asocira na školu te se oni osjećaju odraslije kada uče koristiti takvu ploču. Na taj način mogu razvijati koordinaciju pisanja, odnosno pokreta šake, koristiti magnetna slova za sastavljanje riječi, npr. svog imena i slično.

    KUKU

    Zabavno učenje jedinstven je didaktički koncept u kojem djeca na zabavan i atraktivan način stječu puno zanimljivih i poučnih informacija. Čitanje interaktivnom olovkom KUKU posebno je iskustvo učenja, jer se riječi i slike spajaju zvukovima jednim dodirom. Na taj način djeca uče riječi, brojke, strani jezik ili svijet oko sebe.

    STEM

    STEM (engl. science, technology, engineering and math) je postalo vrlo popularno područje interesa šire javnosti zadnjih nekoliko godina. CircuitMess STEM dječje igračke su edukativne dječje igračke koje djeci na zabavan i razumljiv način približavaju znanja u osnovama elektrotehnike. Predviđene su za dob od 7 godina i više, a sadrže edukativni set „uradi sam“.

    Vrlo je važno naglasiti da djeci treba dopustiti da se igraju te da se kroz igru razvijaju. Ono što je važno je da dijete samo pronađe područje interesa, a roditelj ga podupire i motivira da se razvija u onome što dijete samo želi i voli.