Igračke koje rastu s bebom

Igračke koje rastu s bebom

Piše: Matea Vitik, edukacijski rehabilitator

Danas ćemo vam predstaviti igračke koje rastu s bebom. Jedne od najboljih karakteristika kada birate igračke za svoju bebu.

Kada birate igračke koje rastu s bebom, važno je razmotriti nekoliko ključnih faktora. Prvi faktor je sigurnost. Provjerite jesu li igračke izrađene od kvalitetnih materijala koji su otporni na različite uvjete i ne sadrže štetne tvari. Osim toga, provjerite jesu li igračke dovoljno čvrste da izdrže grublje i dulje rukovanje, budući da bebe vole istraživati i bacati stvari.

Drugi faktor je prilagodljivost. Igračke koje rastu s bebom trebaju se moći prilagoditi djetetovom razvoju i promjenama njihovih vještina. To može uključivati ​​prilagodbu visine, različite načine korištenja ili čak dodavanje novih dijelova kako bi igračka postala izazovnija. Ove prilagodbe omogućuju bebi da koristi istu igračku tijekom različitih faza razvoja, pružajući im kontinuiranu zabavu i poticanje njihovih sposobnosti.

Treći faktor je edukativna vrijednost. Odabir igračaka koje potiču razvoj djeteta može biti izuzetno koristan. Igračke koje potiču finu motoriku, kreativnost, logičko razmišljanje ili senzorne sposobnosti mogu biti izvrsni alati za stimuliranje djetetovog razvoja. Razmislite o tome koje vještine želite potaknuti kod svog djeteta i potražite igračke koje će to podržati.

Kada imate pravu igračku koja raste s bebom, roditelji igraju ključnu ulogu u osiguravanju maksimalne iskoristivosti i utjecaja na razvoj. Evo nekoliko savjeta kako to postići:

1. Budite prisutni:

Iskoristite vrijeme igranja s bebom kako biste uspostavili blisku vezu i pružili im podršku. Budite prisutni tijekom igre, pričajte im i pratite njihovu reakciju.

2. Potičite istraživanje:

Bebe su prirodni istraživači, pa potičite njihovu znatiželju. Dajte im slobodu da istraže igračku na svoj način, ali budite tu kako biste ih usmjeravali kada je to potrebno.

3. Prilagodite igru:

Prilagodite igru ​​djetetovoj razini razvoja. Ako je igračka preizazovna, pomognite im da shvate kako je koristiti. Ako je prejednostavna, dodajte nove elemente kako bi igra postala zanimljivija.

4. Budite kreativni:

Ne ograničavajte se na standardne načine korištenja igračke. Potaknite djetetovu kreativnost tako da koriste igračku na različite načine. Ovo će potaknuti njihovu maštu i razvoj kreativnih vještina.

5. Pohvalite napredak:

Pohvalite dijete za svaki napredak koji ostvari tijekom igre. To će im pružiti samopouzdanje i motivaciju za daljnje istraživanje i učenje.

Igračke koje rastu s bebom igračke su koje nemaju točno zadana pravila i načine korištenja, a ovo su one koje Vam preporučamo:

FAT BRAIN TOYS- PIP SQUIGZ

Tri silikonske ljepljive igračke koje proizvode različite zvukove, bebama su jako zanimljive, a mogu se iskoristiti za poticanje razvoja motoričkih vještina kroz cijelu prvu godinu života bebe.

Kako se igrati?

Od najranije dobi, u kojoj bebi možete ponuditi ovu igračku kako bi auditivno i vizualno pratila pokretom glave do poticanja hvatanja igračke kada za to dođe vrijeme. Ovu igračku možete koristiti i kada je beba na trbuhu kako bi potaknuli manipulaciju s prijenosom težine te stavljanje igračke u usta, jer time stvaramo temelj za okretanje i posjedanje. Kasnije kada se beba samostalno posjela lijepljenjem igračke na neku vertikalnu površinu možemo jačati i mišiće leđa te razvijati dinamičko sjedenje. Igračku možete kombinirati i sa nekim drugim predmetima, pa ju možete postaviti na stolić kako bi se beba podizala na koljena ili koristiti neku vertikalnu površinu (kuhinjske elemente, hladnjak, zrcalo) čak i kasnije kada se beba postavlja na noge i želimo potaknuti stabilnost za prve korake.

SENZORIČKE LOPTE

Lopte su uvijek izbor s kojim nećete pogriješiti. Ovaj Ludi set senzoričkih loptica sa bazom odličan je izbor jer osim same igre lopticama nudi i mogućnost uparivanja oblika u kasnijoj dobi.

Kako se igrati?

Loptice imaju različite taktilne površine koje će Vašoj bebi od najranije dobi pružati važna senzorička iskustva, i na područjudlanova, i u području usta, ali i na području bilo kojeg drugog dijela tijela koji možete uključiti u igru. S loptama se možemo igrati hvatanja, bacanja, ali i učiti otpustiti predmet/lopticu (u dobi od 9 mjeseci). Ovakva igračka daje nam mnogobrojne mogućnosti igre u koju možemo uključivati i prepoznavanje boja, brojanje, nizanje, usvajanje koncepta o stalnosti objekta (kada lopticu sakrijemo ispod tetra pelene, najprije djelomično, a zatim potpuno), ali i komunikacijske vještine i upotrebu gesti - “Daj” uz veoma važno dijeljenje pažnje i dvosmjernu komunikaciju. Puno razloga zašto odabrati ovu igračku.

CLEMMY MEKANE KOCKE

Iako nam se može činiti da igra s kockama dolazi razvojno kasnije, ove mekane kocke za slaganje mogu bebama biti igra i puno ranije. Kocke su mekane i sigurne, šarenih boja s kutijom za ubacivanje.

Kako se igrati?

Osim za hvatanje i istraživanje ustima, ove kocke u najranijoj dobi možete iskoristiti za hvatanje/držanje predmeta u obje ruke istovremeno, jer su kocke dovoljno male da ih beba može primiti s jednom rukom. Kasnije slaganjem nekoliko kockica zajedno možemo poticati rastavljanje kao jednu od shema u igri bebe i stvaranje novih kognitivnih koncepata. Ubacivanjem kroz otvor na spremniku beba će naučiti otpustiti predmet, ali i razviti koncept stalnosti objekta jer će naučiti da su kocke tu kada otvori poklopac. Bebe nemaju percepciju dubine, što znači da često neće posegnuti i izvaditi nešto iz kutije, no tu vještinu možemo olakšati kroz kutije koje su šire kako bi se beba odlučila posegnuti za predmetom, a upravo takav je i ovaj spremnik. Kako beba postaje sve veća i način korištenja kockica biti će uobičajeniji pa ćemo kockice nizati, upraviti po boji, ali i koristiti u imitativnoj igri nakon godine dana, glumeći da su kocke cvijeće koje mirišemo ili krumpirići koje kuhamo za ručak.

SET GLAZBENIH IGRAČAKA

I na kraju, ali ne manje važno- glazbeni instrumenti. Ritam se nalazi svugdje oko nas i u nama. Ritam trebamo usvojiti kako bi razvili mnoge druge vještine. Zato je od najranije dobi potrebno uvesti igre s pjevanjem i sviranjem, a to možete sa ovim setom glazbenih igračaka.

Kako se igrati?

Dok je beba mala, pjevajte joj i svirajte sa zvečkom, i to možete činiti sve dok beba sama ne odlučiti preuzeti zvečku, a to bi se moglo dogoditi veoma brzo jer bebe vole glazbu.

Ksilofon i udaralje možete koristiti u različitim položajima, što daje ovoj igračci na važnosti. Bilo da ga ponudite svojoj bebi dok je u položaju na trbuhu, dok sjedi, kleči ili stoji na nogama. I treći instrument u setu, bubanj, je isto tako iskoristiv na mnogo načina. Ukoliko želite kod bebe potaknuti dvosmjernu komunikaciju i čekanje na red možete izabrati igru naizmjeničnog udaranja po budnju sa verbalnim nalogom- “sada ja”, “sada ti” ili uvesti neke druge riječi koje želite da Vaša beba usvoji - “stop”, “kreni”.

Posebnost ove igračke je da svaki puta može biti novo iskustvo, jer ćete odabrati neku novu pjesmu koju ćete pjevati, ali i ako ponavljate pjesmu znajte da je ponavljanje najbolji način učenja i trebamo ga što češće koristiti.

Igračke koje rastu s bebom mogu biti izvrsna investicija koja pruža dugotrajnu zabavu i potiče razvoj djeteta. Odabirom pravih igračaka, prilagođavanjem igre i pružanjem podrške, roditelji mogu maksimalno iskoristiti ove igračke i pružiti svojoj bebi nevjerojatno iskustvo u igri i učenju.

Matea Vitik, edukacijski rehabilitator i majka troje djece. Vlasnica i voditeljica Kiddo centra, razvojnog centra za roditelje i djecu u kojem se pruža podrška ranom perceptivno-motoričkom razvoju beba i djece kroz programe primjerene dobi i vještinama


This text is set by default and is suitable for edit in real time. By default the drag and drop core feature will allow you to position it anywhere on the site. Get creative & Make Web.