Igranje uloga – zašto je važno da dijete bude doktor, učitelj, frizer, kuhar,…

Igranje uloga – zašto je važno da dijete bude doktor, učitelj, frizer, kuhar,…

Igre igranja uloga važne su za razvoj vašeg djeteta jer pomažu u izgradnji vještina komunikacije, rješavanja problema, kreativnosti, potiču samopoštovanje i fizički razvoj.

Zabavna igra pomaže djeci da uče o mnogim zanimanjima i svakodnevnim okolnostima koristeći tematske rekvizite i opremu. Pogledajmo mnoge dobrobiti igranja uloga u ranom djetinjstvu i kakve igračke za igranje uloga kupiti ovisi o interesima djeteta.

1. Pomaže djeci u razvoju društvenih vještina

Igranje uloga omogućuje djeci da vježbaju i razvijaju svoje društvene vještine. Moraju komunicirati s drugima, dijeliti svoje ideje i surađivati. Igre uloga temeljene na situacijama iz stvarnog života povećavaju empatiju i emocionalnu inteligenciju kod djece, što im također pomaže da se dobro povežu s drugima.

Setovi alata, radionice…

2. Pomaže djeci razviti komunikacijske vještine

Kako bi igra uloga bila učinkovita, djeca moraju moći međusobno komunicirati. To znači da moraju moći dijeliti svoje ideje, slušati druge i pregovarati, čime razvijaju i vježbaju svoje komunikacijske vještine.

Trgovina, blagajna…

3. Pomaže djeci u razvoju jezičnih vještina

Igranje uloga omogućuje djeci da vježbaju i razvijaju svoje jezične vještine. Morat će upotrijebiti svoju maštu, izraziti svoje ideje i opisati svoja iskustva.

Doktor, veterinar, frizer…

4. Pomaže djeci da razviju vještine razmišljanja

Igranje uloga omogućuje djeci vježbanje i razvijanje vještina razmišljanja. Morat će upotrijebiti svoju maštu, rješavati probleme i donositi odluke, čime razvijaju svoje misaone sposobnosti.

Kuhanje

5. Pomaže djeci da razviju vještine rješavanja problema

Igra uloga djeci daje priliku vježbati rješavanje problema. Morat će smisliti kako se nositi sa izazovima, pregovarati i pronaći rješenja u kojima „svi pobjeđuju“.

Kućanski poslovi

6. Pomaže djeci razviti kreativne vještine

Igranje uloga omogućuje djeci da vježbaju i razvijaju svoje kreativne vještine. Morat će upotrijebiti svoju maštu, rješavati probleme i donositi odluke. Pomaže djeci da nauče o različitim perspektivama i postave čvrste temelje za genijalne ideje dok rastu i razvijaju se.

Garaže, policija, vatrogasci

7. Pomaže djeci u razvoju životnih vještina

Igra uloga temeljena na situacijama iz stvarnog života djeci pruža priliku vježbati i razvijati različite životne vještine kako bi bolje razumjeli stvarno okruženje. Morat će surađivati, komunicirati i pregovarati s drugima. Omogućuje djeci da riskiraju, donose odluke, eksperimentiraju i istražuju svoje okruženje i situacije.

Lutke, kućice za lutke, oprema

8. Pomaže djeci u razvoju fizičkih vještina

Igranje uloga omogućuje djeci da vježbaju i razvijaju svoje fizičke vještine. Morat će koristiti svoja tijela, kretati se i komunicirati s okolinom.

Malo je stvari fascinantnijih od gledanja male djece koja igraju uloge. To je kao da imate prozor u njihove misli, strahove, interese i pogled na svijet.

Iako se ova vrsta igre obično događa spontano, bez puno usmjeravanja odraslih, možete je potaknuti postavljanjem pravih pitanja ili pružanjem rekvizita, predmeta ili stvari iz vašeg okruženja.

 

Dijete čije je okruženje stvoreno za učenje prihvatit će izazov. Zapamtite, kao roditelj vi ne preuzimate igru, negu ju podržavate, potičete i usmjeravate.

Uživajte u igri!