Igre uz koje će dijete zavoljeti znanost

Igre uz koje će dijete zavoljeti znanost

Dječja znatiželja izvrsno je platno za upoznavanje svijeta kroz zabavu, igru i razgovor. Od prvih nespretnih pokreta ručicama i prinošenja predmeta ustima preko nesigurnih koraka i svih oni pitanja koje započinju s „zašto“ – djeca nastoje otkriti i razumjeti sve ono što ih okružuje. Upravo je tu znatiželju važno poticati i njegovati.

U najranijoj dobi najbolje ćete to činiti pokazivanjem i pričama, a u godinama koje slijede igračkama, igrama i knjigama koje će u njima probuditi želju za otkrivanjem, učenjem i preispitivanjem. Jedan od odličnih načina kako to učiniti bit će igračke i igre koje djetetu daju prvi uvid u znanost te kroz zabavan i djeci blizak način nastoje dočarati kako funkcionira priroda, tehnika, biologija,… I iako uključivanje ovakve zabave neće nužno značiti da će vaše dijete jednog dana postati znanstvenik, pomoći će mu da otkrije što se sve događa u njegovoj neposrednoj blizini.

Osim toga, okruživanje djeteta znanošću od najranije dobi uvelike utječe i na njegov daljnji razvoj – primarno u stvaranju želje za istraživanjem i daljnjim učenjem. Još jedna vrlo važna odlika koju će djeca steći budu li se od rane dobi upoznavala sa znanošću je osnaživanje njihove sposobnosti rješavanja problema te analitičkih vještina.

Djeca su rođena kao mali znanstvenici i istraživači, a poticanje tih kvaliteta osigurat će da odrastanjem ne izgube urođenu želju za otkrivanjem i učenjem. Iako znanstvene igre i igračke neće nužno utjecati na daljnji karijerni put vašeg djeteta zasigurno će mu pomoći u otkrivanju samog sebe i vlastitih interesa te mu biti odlična osnova za savladavanje školskog gradiva, ali i proširivanjem znanja stečenog na nastavnim satovima prirode, biologije, povijesti i geografije. Uz to, upoznavanje sa znanošću od najranije dobi pomoći će djetetu u razvijanju komunikacijskih vještina. Primarno kroz opisivanje onoga što ga okružuje, a potom i kroz znanstvenu terminologiju prilagođenu djetetovoj dobi.

Otkrivanje prirode i povijesti

Djeca su od najranije dobi okružena životinjama. Za većinu djece koja odrastaju u gradu to su tipično kućni ljubimci poput pasa, mačaka, ptica i raznih glodavaca dok će se djeca koja imaju priliku odrastati na selo ili ga posjećivati od najranije dobi upoznavati s ostalim domaćim životinjama poput krava i ovaca. Čak i su i brojne slikovnice namijenjene maloj djeci posvećene upravo životinjama.

No poseban interes kod djece bude mistična bića – dinosauri. Žele znati gdje su i kako živjela, ali i zašto ih više nema. Jesu li zaista izgledala tako kao na slikama i bila uistinu toliko velika. Sigurni smo da se svaki roditelj, bez obzira ima li djevojčicu ili dječaka, susreo s ovim i još na tisuće sličnih pitanja. Zato će, kao određeni uvod u znanost, odličan odabir biti igre i setovi upravo na temu dinosaura.

Za najmlađe uzraste idealni će biti setovi za samostalnu izradu dinosaura uz koje će naučiti različite vrste koje su postojale i po čemu su se razlikovale. Naravno, u toj dobi još će im uvijek biti potrebna roditeljska pomoć prilikom spajanja dijelova i slaganja dinosaura, ali to je istovremeno sjajna prilika za razgovor i dočaravanje djetetu kako se različite životinje hrane na različite načine te da je njihova okolina odgovorna za to kako su oni izgledali.

Tako ćete na primjeru vrlo jednostavno djetetu objasniti da su dinosauri koji su imali dugačak vrat jeli sa stabala, a oni s kraćim vratom s poda te da su dinosauri s kraćim prednjim nogama, poput T-rexa, hodali na stražnjim nogama, a da su oni s nogama podjednake duljine hodali baš poput psića ili mace.

Nešto stariji uzrasti koji i dalje gaje jednak interes za ovim izumrlim bićima mogu proširiti svoje znanje usporedno čitajući brojne knjige i enciklopedije, ali i iskapajući vlastite dinosaure s pomoću Lisiciani setova za iskopavanje T-rexa, velociraptora ili mamuta. Osim toga u ovoj će dobi već biti vrlo dobro upoznati s prirodnim hranidbenim lancem te će im biti jasno da u prirodi postoje i predatori. Stoga će im jednako interesantna biti i set za njihovo iskapanje.

Preko dinosaura i priče o prirodnim događajima koji su uzrokovali njihovo izumiranje djeca se već u predškolskoj ili ranoj školskoj dobi upoznaju s brojnim prirodnim nepogodama koje mogu utjecati na svijet koji poznaju. Jedna od najinteresantnijih pojava koja djecu potiče na daljnje istraživanje prirode koja ih okružuje su i vulkanske erupcije. 

Kako do njih dolazi? Odakle dolazi lava? Zašto se to uopće događa? Mali istraživači imaju na tisuće pitanja, a odgovore će puno jednostavnije pronaći uz vlastiti set za izradu vulkana. Osim što će kroz njega naučiti više o samim vulkanima susrest će se i s kemijskim procesima jer kako bi ovaj vulkan eruptirao trebaju se pomiješati ocat prašak za pecivo.

Upoznavanje osnova kemije kroz izradu kristala

Šareni i svjetlucavi, kristali su samom svojom pojavom interesantni predmeti za djecu još od predškolskog uzrasta. Pa iako ih na prvu privuku svojim mističnim izgledom, još će im zabavniji biti jednom kad otkriju da ih mogu stvoriti – potpuno sami! Setovi za izradu kristala jedan su od najboljih načina upoznavanja djeteta s osnovama kemije jer će za njihovu izradu biti potrebno pomiješati nekoliko sastojaka koji će u zajedničkoj reakciji stvoriti potpuno novu tvar.

Kroz ove će setove dijete odlično savladati povezanost uzroka i posljedice te će se po prvi put susresti s pojmom eksperimenta koji će k tome moći sačuvati. Pritom će se i izvrsno zabaviti jer je iznimno zanimljivo promatrati kako se kristali stvaraju vama pred očima.

I boje su znanost

I prije negoli prohodaju djeca se upoznavaju s bojama. Kroz opisivanje igračaka i predmeta koji ih okružuju učimo ih pričati i upoznajemo s različitim dijelovima njihove svakodnevice. A jednom kad savladaju osnovne boje učimo ih kako one mogu nastati i miješanjem pa im tako pokazujemo kako kombiniranjem plave i crvene mogu dobiti ljubičastu ili pak da će dodaju li žutoj malo crvene dobiti narančastu.

Paralelno uz to djeca počinju primjećivati i detalje pa će tako djevojčice sigurno uočiti da mama nosi lak za nokte, a baš svako će se dijete upoznati s primjerima „stvari koje svijetle u mraku“. Pa iako se odraslima sve to čini vrlo jednostavnim i oduvijek prisutnim, njihovim je znatiželjnim glavicama sve to neobično i vrlo zanimljivo. Kroz setove „Znanost u mraku“ i „Znanost o laku za nokte“ na vrlo zabavan i njima blizak način pokazat ćete im što se krije iza fenomena luminiscencije i fosforescencije te kako je moguće da se neke boje lakova za nokte promijene kad ih se izloži suncu ili hladnoći.

Tajne svemira

Impresioniranost svemirom utkana je u svakog od nas, a zanimanje za ono što nas okružuje započinje već onda kad u dječjoj dobi otkrijemo postojanje zvijezda i drugih planeta. I gotovo da nema djeteta koje ne mašta o tome da jednom posjeti svemirsko prostranstvo i samo se uvjeri koliko se toga nalazi u toj beskrajnoj tami.

Pa iako većina neće dobiti priliku to učiniti ne znači da i iz vlastitih soba ne mogu otkriti koliko je zaista sunce veće u odnosu na zemlju i kako se planeti tako kreću po svemirskom prostranstvu bez da se ikada dodirnu. Djeca će to najbolje razumjeti kroz set za izradu sunčeva sustava koji će moći objesiti na strop i promatrati svaku večer prije odlaska na spavanje jer svijetli u mraku.