Jednostavni trikovi za početak samostalne vožnje na biciklu

Jednostavni trikovi za početak samostalne vožnje na biciklu

Kod učenja vožnje romobila ili bicikla budite uporni, strpljivi i krenite postupno.

Članak pripremili:
Pedosana - stručnjaci u području motoričkog razvoja beba i djece.

Na put s biciklom bez pedala ili bolje pješice?

Nekada se vjerovalo da je za učenje vožnje bicikla potrebno puno vremena i volje. Mnogi roditelji, koji su svoje dijete učili trčeći za njim i pomažući mu držeći ga za sjedalo, žalili su se na bolove u donjem dijelu leđa zbog stalnog pognutog položaja. U Pedosani, centru za razvoj kretanja beba i djece, stoga su pripremili kratku listu neizostavnih savjeta koji će vama i vašoj djeci pomoći da naučite voziti bicikl bez pedala, a kasnije i bicikl.

Za neku je djecu učenje vožnje bicikla gotovo samostalan razvojni proces, dok se druga suočavaju s većim izazovima pri svladavanju vožnje bicikla.

Napredak ponajviše ovisi o tome kakvo je početno iskustvo dijete steklo, je li već imalo priliku steći iskustvo u hvatanju ravnoteže i razviti bolju koordinacije tijela. Briga o pravilnom razvoju pokreta i dobra priprema su ključni. Iz centra Pedosana savjetuju da biciklom krenete postupno. Prijelaz s bicikla bez pedala na bicikl je lagan i brz, ali najteže je djetetu okretati pedale. Kada razvije ovu vještinu, može voziti sigurno i bez ikakvih problema, jer već ima razvijene sve osnovne i potrebne vještine za sigurnu vožnju pri korištenju startera.

Dakle, kako ćete naučiti voziti bicikl?

1. Počnite s biciklom bez pedala

Bicikl bez pedala na kojem se dijete gura nogama ili se naizmjenično nogama odguruje od tla. Djetetu je prikladno ponuditi bicikl bez pedala kada već jako dobro hoda i kada je prošlo najmanje šest mjeseci od prvih samostalnih koraka. Dijete bi u početku trebalo upravljati volanom na mjestu pokušavajući održati ravnotežu. Za bolji i brži razvoj ravnoteže Pedosana preporučuje odabir pogona na dva kotača. U svakom slučaju budite strpljivi i ni na koji način ne forsirajte dijete jer to može dovesti do otpora.

Odaberite kvalitetan i moderan bicikl bez pedala.

2. Odaberite odgovarajući dječji bicikl bez pedala i ne zaboravite na sigurnost

Koje su kvalitete izvrsnih dječjih kolica? Odaberite pogon koji će vašem djetetu omogućiti:

• blago savijena koljena,
• dodirivanje poda s obje noge, uključujući tabane,
• upravljač u visini prsa,
• visokokvalitetni okvir, koji može biti od drva, metala,
• podešavanje visine upravljača i sjedala,
• ne zaboravite provjeriti i težinu pogona.

Savjetujemo da dijete naučite od prvog dana da mora nositi zaštitnu kacigu i pridržavati se svih prometnih pravila prije nego što samostalno vozi bicikl!


3. Što je s pomoćnim kotačima?

Vožnja bicikla je važna vještina kretanja jer djeca stječu:

• mišićna snaga,
• razvijati koordinaciju,
• razviti ravnotežu,
• kao rezultat toga jača njihov kardiovaskularni sustav.
S otprilike tri godine dijete je već sposobno za vožnju bicikla, jer tada počinje dobivati rotaciju tijela, što je vrlo važno za vožnju biciklom. Kao i prije na biciklu bez pedala, također je vrlo važno dohvatiti pedale s obje noge. Roditelji često nude djetetu pomoćne kotače kao pomoć, ali ako je moguće, savjetujemo vam da to izbjegavate. Pomoću pomoćnih kotača dijete ne dobiva ništa više od učenja okretanja pedala, gubi osjećaj za ravnotežu, a koordinacija pokreta se pogoršava. Stručnjaci upozoravaju da kada se dijete stavi na bicikl s pomoćnim kotačima i budući da još nema razvijenu ravnotežu, može doći do krivljenja kralježnice zbog hvatanja. Dijete se naginje s jedne na drugu stranu i iskrivljuje kralježnicu, što može ostaviti trajne posljedice. Naravno, to ovisi i o vremenu koje dijete provede na biciklu.

Odaberite bicikl za svog mališana OVDJE.