Kako odabrati autosjedalicu?

Kako odabrati autosjedalicu?

avtosedezi-page-header653481-ztzbx_1.jpg


Odabir prave autosjedalice ključno je za sigurnost vašeg djeteta. Bez obzira pripremate li se za dolazak novorođenčeta ili idete na put sa starijim djetetom, važno je posvetiti se odabiru te provjeri sigurnosti postojeće autosjedalice te; ako je potrebno, kupiti novu, prikladniju autosjedalicu. Osim sigurnosti koja je osnova dobre autosjedalice, pravilno odabrana autosjedalica osigurat će i ugodno putovanje djeteta. Potrebno je odabrati autosjedalicu koja odgovara vašem mališanu, vama i koja je prikladna za vaše vozilo. Ona mora odgovarati visini i težini mališana, a namještanje u vozilo mora biti lagano i uz minimalnu mogućnost pogreške; te u skladu s uputama proizvođača.

1.png

1.
Izvažite i izmjerite dijete prije kupnje autosjedalice. Najpouzdaniji izbor autosjedalice temelji se na visini djeteta. Budući da djeca u istoj dobi mogu biti različite težine, dobnu skupinu bolje je promatrati samo kao pokazatelj.

2.png

2.
Provjerite da li je na autosjedalici oznaka ECE-R 44/04 ili ECE-R 129. To osigurava da model udovoljava međunarodnim sigurnosnim standardima.

3.png

3.
Prije kupnje provjerite mogućnosti namještanja autosjedalice u vaše vozilo. Nije svaka autosjedalica prikladna za svako vozilo. Za stabilnu vezu autosjedalice s vozilom preporučuje se upotreba Isofix priključka, ali provjerite i ostale mogućnosti pričvršćivanja (Top Tether remen, potporna poluga). Zamolite prodavača da vam objasni kako pravilno postaviti autosjedalicu i kako ju pravilno koristiti.

4.png

4.
Pri odabiru autosjedalice obratite pažnju na položaj djetetove glave i ramena. U slučaju autosjedalice grupe 0+ i 0+/1 (postavljena suprotno od smjera vožnje), glava mora biti negdje u sredini naslona, najviše 2 cm ispod gornjeg ruba sjedala. U slučaju autosjedalice grupe 1, 1/2/3 ili 2/3 (postavljena u smjeru vožnje), autosjedalica je prikladna sve dok je gornji rub sjedala u razini djetetovih ušiju. Pojasevi za automobil trebali bi biti postavljeni u visini ramena, ne više i ne niže. Kada je gornji položaj pojasa niži od djetetovih ramena, vrijeme je da promijenite autosjedalicu s većom.

5.png

5.
Sjetite se udobnosti. Preporučuje se da dijete isproba autosjedalicu i kaže kako se osjeća u njoj. Sjedalo mora biti individualno prilagodljivo – po visini, širini i nagibu naslona te visina naslona za glavu.

6.png

6.

Pri odabiru autosjedalice korisno je provjeriti kako je prošla na sigurnosnim i drugim testovima i prema kojim kriterijima su autosjedalice razvrstane u testu. Kliknite ovdje kako biste pogledali najnovije rezultate ADAC testa.

                                                                                                                                                    7.png

7.
Za savjete i informacije prije kupnje, obratite se našem profesionalnom prodajnom osoblju koje informacije dobiva izravno putem obuke od proizvođača. Naravno, iskustvo prijatelja korisno je i može vam pomoći u donošenju od

                                                                                                                                                    8.png

8.
Za savjete i informacije prije kupnje, obratite se našem profesionalnom prodajnom osoblju koje informacije dobiva izravno putem obuke od proizvođača. Naravno, iskustvo prijatelja korisno je i može vam pomoći u donošenju od