Kako odabrati kolica?

Kako odabrati kolica?

Dobra kolica prate obitelj od djetetova rođenja do otprilike treće godine, kada će dijete puno hodati samostalno, a ponekad ćete ga ipak morati nositi u kolicima. Prilikom odabira važno je obratiti pozornost na sigurnost, kvalitetu i upotrebljivost kolica te da osiguraju dobrobit vašeg mališana. Za vas smo pripremili savjete i izdvojili ključne karakteristike na koje biste trebali obratiti pozornost ako želite da kolica zadovolje želje i potrebe vaše obitelji.

Odabir prilagodite životnom stilu svoje obitelji

Ako većinu vremena s djetetom namjeravate provoditi u kolicima na tvrdim podlogama i u urbanom okruženju, tada ćete odabrati lakša kolica s manjim, a okretnijim kotačima. Roditelji koji planiraju kolica često voziti po makadamu ili čak šumskim stazama, odabrat će robusnija kolica s velikim kotačima za lakše svladavanje neravnina. Zahvaljujući današnjem širokom asortimanu, ne morate se odlučiti između isključivo urbanih ili terenskih kolica, već pronađite kombinaciju koja će vam najbolje odgovarati.

Udobnost i funkcionalnost

Imajte na umu da svoje dijete prevozite u kolicima, stoga nemojte pristajati na kompromise s kvalitetom. Budući da ne želite da dijete većinu vremena provede u vašem naručju tijekom vožnje u kolicima, svakako biste trebali odabrati kolica koja će djetetu pružiti maksimalnu udobnost.
Odabrana kolica trebaju biti funkcionalna. Na prvi pogled kolica se međusobno razlikuju uglavnom po dizajnu i bojama, ali njihovu stvarnu upotrebljivost, koja se uglavnom odnosi na okolinu, podlogu i uvjete u kojima će se najčešće koristiti, definira:
- Način sklapanja:
Svaka kolica imaju svoj način sklapanja. Provjerite da li se konstrukcija sklopa s košarom ili sa sportskim sjedalom. Time ćete saznati koliko će kolica zauzeti prostora kada ih prevozite u automobilu ili kada ih spremate kod kuće.
- Težina:
Ovisi o samoj konstrukciji kolica i njihovih kotača. Što je model kolica robusniji, to više utječe na njegovu težinu. Težim kolicima je teže upravljati, ali su stabilnija.
- Kotači:
Prednost kolica s tri kotača je njihova upravljivost, dok kolica s četiri kotača odlikuje veća stabilnost. Važna je i vrsta kotača. Možete birati između klasičnih kotača na napuhavanje, pjenastih PU ili plastičnih EVA kotača različitih veličina, imajući na umu da što su kotači veći, to su prikladniji za različite terene, uključujući šljunak, kamenje pa čak i korijenje drveća na šumskom tlu.
- Ovjes:
Većina modernih kolica imaju opruge, što dobro prigušuje vibracije i omogućuje ugodne šetnje po svim terenima. Opruge na kolicima odlično nadomještaju nedostatak kotača na napuhavanje, pogotovo ako su svi kotači imaju opruge, što također odlično utječe na udobnost vožnje i za vas i za vašeg mališana.

Ostale važne karakteristike kolica

S obzirom na brz tempo života, brojna putovanja i obiteljske avanture te želju za samostalnošću modernih mama i tata, preporučujemo da uzmete u obzir i druge važne karakteristike, kao što su:
- fleksibilni sigurnosni pojasevi s jednostavnim načinom vezivanja,
- kvalitetne i lako dostupne kočnice,
- jednostavno rukovanje kolicima i mogućnost podešavanja visine ručke za guranje,
- fleksibilnost naslona, od uspravnog do potpuno ravnog položaja
- veličina i udobnost sjedećeg dijela
- veličina shopping košare
- fleksibilnost i veličina krova, eventualno s dodatnim prozorom
- prozračnost materijala
- mogućnost dodatne opreme...
Sve su to karakteristike koje će osigurati ugodno iskustvo za sve u obitelji.

Svijet je šaren

... a jednako šaren je i raspon boja koje možete birati. Neki roditelji kunu se u klasičnu crnu boju, neki žele ružičasta kolica za svoju djevojčicu, a treći su više privrženi sivoj boji kolica. Boje su izraz vašeg stila, stoga hrabro!

Po kolica u Baby Center

Savjetujemo vam da prilikom odabira kolica odvojite dovoljno vremena i opremite se pravim informacijama. Poslušajte iskustva drugih roditelja ili nam se obratite za savjet. Imamo više od 30 godina iskustva i dobro poznajemo izazove roditeljstva. U našim trgovinama možete birati između raznih modela kolica renomiranih brendova koji će Vam kao roditelju olakšati svakodnevicu.

 Za još više savjeta, pozivamo vas da pročitate i naš blog: 'Zašto kupiti kolica u Baby Centru'.

Dobrodošli u obitelj.

Vaš Baby Center