Koja je autosjedalica prikladna za moje dijete?

Koja je autosjedalica prikladna za moje dijete?


avtosedezi-page-header1698-1-cnoxi.jpg

Autosjedalica mora odgovarati:


Visini djeteta

Za savjet i informacije prije kupnje, obratite se našem profesionalnom prodajnom osoblju koje informacije dobiva izravno obukom od proizvođača. Naravno, iskustvo prijatelja korisno je i može pomoći u donošenju odluke.

Težina djeteta

Pri odabiru autosjedalice korisno je provjeriti kakva se pokazala na testovima sigurnosti. Kliknite ovdje da biste pogledali najnovije rezultate ADAC testa.

Vozilu

Da se autosjedalica može sigurno i jednostavno namjestiti u vozilu, uz minimalnu mogućnost pogreške, a u skladu s uputama proizvođača.

Sigurnosnim standardima

Prije praktičnosti i cjenovnog aspekta, važno je da autosjedalica ispunjava visoke sigurnosne standarde.

Skupine autosjedalica:

avtosedezi-page-3raw-photo48978-urrll.jpg

Različne opcije za odabir među skupinama autosjedalica:

avtosedezi-page-stolcek-1-09gou.jpg

Opcija 1: Najsigurniji - i-Size

Grupa 0+ 

(okrenuta u suprotnom smjeru vožnje)

li8fng2l.png

Grupa 0+/1

(okrenuta u suprotnom smjeru vožnje)

Grupa 2/3

(okrenuta u smjeru vožnje)



Opcija 2: Sigurnost prema staroj direktivi

Skupina 0+

(okrenuta u suprotnom smjeru vožnje)

Skupina 1

(okrenuta u suprotnom smjeru vožnje)

Skupina 2/3

(okrenuta u smjeru vožnje)


Opcija 3: Manje siguran izbor

Skupina 0+

(okrenuta u suprotnom smjeru vožnje)

li8fngfp.png

Skupina 1/2/3

(okrenuta u smjeru vožnje)

Opcija 1 i-Size: NAJSIGURNIJI IZBOR (autosjedalica koje je dugo postavljena u smjeru suprotnom od vožnje)

Ova se opcija pokazala najsigurnijom, jer je odabir autosjedalica tijekom djetetova razvojnog razdoblja prilagođen njegovom rastu. Ova opcija također značajno produžuje razdoblje kada se dijete vozi u autosjedalicama instaliranim u suprotnom smjeru vožnje, čak i do dobi od 4 godine. Istodobno, odabir je u skladu s novom smjernicom i-Size, jer su sjedala grupe 0+/ 1 podvrgnuta strožim sigurnosnim testovima, a njihova je ugradnja jednostavnija, čvršća i s manjom mogućnošću da se neispravno postavi; zahvaljujući Isofix bazi.
Kao početna autosjedalica za novorođenče odabiremo autosjedalicu grupe 0+ (tzv. jaje). Dijete je osigurano na sjedalu sigurnosnim pojasevima koji su ugrađeni u sjedalo, a u vozilo se pričvrsti s osnovom Isofix ili sigurnosnim pojasevima u vozilu. Kad dijete toliko naraste da mu glava seže izvan područja uzglavlja, vrijeme je da se premjesti na veće sjedalo, autosjedalicu grupe 0+/1.

Ona je, ovisno o proizvođaču i modelu, obično prikladna u razdoblju od 4 mjeseca do 4 ili 6 godina (ovisno o modelu). Autosjedalica je učvršćena u vozilo s Isofix bazom, a u određenim slučajevima i s remenom za pričvršćivanje Top Tether (ovisno o modelu). Dijete se veže sigurnosnim pojasevima autosjedalice, a položaj je u sjedalu okrenuto u suprotnom smjeru od vožnje, do najmanje navršenih 15. mjeseci života, osiguravajući tako maksimalnu sigurnost u slučaju bočnih i frontalnih sudara. Nakon ove dobi, sjedalo se također može po želji okretati u smjer vožnje (ovisno o modelu), ali to smanjuje sigurnosni aspekt vožnje.


Nadalje imamo dvije mogućnosti.

• Kada dijete dosegne 9 kg i starije je od 9 mjeseci, dijete se može prebaciti na autosjedalicu grupe 1/2/3. Takva je autosjedalica učvršćena u vozilo sa sigurnosnim pojasevima, a dijete se veže sigurnosnim pojasevima vozila ili autosjedalice (ovisno o modelu).
• Na autosjedalicu grupe 2/3 prelazimo kada je dijete više od 105 cm i teže od 15 kg. Takva je autosjedalica učvršćena u vozilo sigurnosnim pojasom vozila ili s vlastitim Isofix dodacima za sjedalo (ovisno o modelu). Dijete je vezano sigurnosnim pojasevima vozila. Sjedalo se postavlja u smjeru vožnje.

Opcija 2 prema ECE R 44/04: Siguran izbor koji slijedi staru direktivu

Ova opcija slijedi načela ECE Uredbe R 44/04. Prikladnost autosjedalica utvrđuje se na temelju djetetove težine, a odabir prati razvoj mališana kroz različita dobna razdoblja. 

I sa sigurnosne točke gledišta izbor je nešto lošiji, jer samo nekoliko modela autosjedalice grupe 1 dopušta postavljanje s Isofix bazom, dok ne dopušta postavljanje u suprotnom smjeru od smjera vožnje. To značajno smanjuje sigurnost vožnje.

Kao početnu autosjedalicu za novorođenče, u ovom slučaju odabiremo autosjedalicu grupe 0+. Dijete je osigurano na sjedalu sigurnosnim pojasevima autosjedalice, a autosjedalica je učvršćena sistemom Isofix ili sigurnosnim pojasevima vozila. Kad dijete toliko naraste da mu glava seže izvan područja za glavu, vrijeme je da ju zamijenite s novom autosjedalicom grupe 1.

Autosjedalica grupe 1 prikladna je za dijete od 9 do 18 kg tjelesne težine. Autosjedalica je ugrađena u vozilo sa sigurnosnim pojasevima vozila, a neki se modeli ugrađuju i uz pomoć Isofix baze te kod nekih modela uz pomoć trake za pričvršćivanje Top Tether i s potpornom polugom (moguće kombinacije gore navedenog). Dijete se veže sigurnosnim pojasevima autosjedalice. Dijete se u ovom sjedalu prevozi okrenuto u smjeru vožnje, što smanjuje sigurnosni aspekt vožnje.

Kad dijete ima više od 18 kg i više je od 105 cm, vrijeme je za autosjedalicu grupe 2/3. Takva se autosjedalica u vozilo učvršćuje sigurnosnim pojasom vozila ili vlastitim Isofix dodacima za sjedalo (ovisno o modelu). Pojasevi vozila također služe za pričvršćivanje djeteta. Autosjedalica se postavlja u smjer vožnje.

Opcija 3: MANJE SIGURAN IZBOR (autosjedalice za duži vremenski period korištenja)

Ova opcija pokazala se najmanje sigurnom, što ne preporučujemo kao specijalizirani dobavljač opreme za zaštitu djece. Izbor autosjedalica ovim redoslijedom u teoriji nije kontroverzan, ali ipak donosi mnoge nedostatke. Kod ovog odabira dijete se stavlja iz autosjedalice „jaje“ u autosjedalicu koja će biti prikladna za dijete do 12 godina. To u stvarnoj upotrebi znači da je autosjedalica grupe 1/2/3 uglavnom prevelika za tako malo dijete.

Dugotrajne autosjedalice manje su prikladne sa sigurnosne točke gledišta, jer sjedalo djetetu različito odgovara u pogledu veličine u različitim dobima. Na to ukazuju i sigurnosni testovi, koji su puno lošiji u skupini 1/2/3 (vidi ADAC). Takvo je sjedalo manje sigurno za malo dijete, ali istodobno ne dopušta postavljanje u suprotnom smjeru vožnje, što je po zakonu obvezno do djetetova 15. mjeseca i uvijek se preporučuje do 4. godine.

Kao početnu autosjedalicu za novorođenče, u ovom slučaju odabiremo autosjedalicu grupe 0+. Dijete je na sjedalu pričvršćeno sigurnosnim pojasevima autosjedalice, a samo sjedalo se u vozilo pričvršćuje Isofix postoljem ili sigurnosnim pojasom vozila (ovisno o modelu). Kad dijete toliko naraste da mu glava seže izvan područja naslona glave, vrijeme je da odaberete veće sjedalo, autosjedalicu grupe 1/2/3.

Ta je autosjedalica prikladna za dijete od 9 do 36 kg tjelesne težine djeteta. Autosjedalica je učvršćena u vozilo sigurnosnim pojasevima vozila, kojima je i dijete pričvršćeno u sjedalu, osim u slučajevima kada autosjedalice ove grupe imaju svoje sigurnosne pojaseve (ovisno o modelu). Postavite autosjedalicu u smjeru vožnje.

Kada upotreba autosjedalice više nije potrebna?

Prema zakonu, upotreba sigurnosne autosjedalice obavezna je do visine djeteta 150 cm i starosti 12 godina. Ako je dijete manje u ovoj dobi, a sigurnosni pojasevi stanu mu na vrat (ali ne i na ramena), dijete mora nastaviti koristiti autosjedalicu.