Kolica su osnovni dio dječje opreme

Kolica su osnovni dio dječje opreme

Dječja kolica jedan su od osnovnih dijelova opreme za svako novorođenče, bebu i malu djecu. Uz iznimno širok asortiman, odabir najprikladnijeg za roditelje može biti pravi izazov. Kako bismo vam olakšali zadatak, pripremili smo nekoliko osnovnih informacija koje ne smijete zanemariti, pogotovo ako očekujete prvi put!

Sve o kolicima za početnike...

Kolica su prvo prijevozno sredstvo svake bebe. S njima ćete prijeći stotine kilometara, nositi ih sa sobom na izlete i putovanja te olakšati prijevoz djeteta kamo god vas put odnese. Obično se sastoji od sljedećih elemenata.

Konstrukcija

Konstrukcija ili okvir je osnova kolica i osigurava čvrstoću i kompaktnost te ugodnu i udobnu vožnju. Obično je izrađen od aluminija. Na konstrukciju montiramo košaru za novorođenče, sportsku sjedalo i autosjedalicu grupe 0+. Tu je i mnoštvo praktičnih dodataka koji ne samo da uljepšavaju izgled kolica, već i povećavaju razinu udobnosti za vas ili vašeg mališana (suncobran, kišna navlaka, držač za bočicu ili piće, mreža protiv komaraca, . ..). Okviri dolaze u različitim dimenzijama, težinama i nude različite mogućnosti sklapanja. Prije kupnje savjetujemo vam da provjerite koje su vaše potrebe, koliko prostora imate na raspolaganju za odlaganje, koliki je prtljažnik vašeg automobila i tome prilagodite svoj odabir.

Košara za novorođenče

Košara omogućuje novorođenčetu da leži u pravilnom ergonomskom položaju koji je ključan za zdrav i pravilan razvoj njegove kralježnice. Njezin okvir i krov pružaju djetetu dodatnu zaštitu od vanjskih utjecaja, a praktična ručka za nošenje osigurava udobnost roditelja.

Sportsko sjedalo

U dobi od oko šest mjeseci, kada beba postane znatiželjnija i može samostalno sjediti, vrijeme je da se košara zamijeni sportskim sjedalom. Postoje dvije mogućnosti: mijenja se cijela jedinica ili se košara pretvara u dio za sjedenje. Opremljen je sigurnosnim pojasom u 5 točaka i prednjom prečkom te nudi različite mogućnosti prilagodbe kako bi najbolje odgovarao malom korisniku. Duljinu sigurnosnih pojaseva može se namjestiti i prilagoditi djetetu kako rase, kao i kut naslona za leđa i noge te položaj krovića, produženog dijela krovića… A sportskom sjedalu jednostavno možete promijeniti položaj  u smjeru vožnje ili obrnuto.

Vrste kolica

Ovisno o broju komponenti koje ih čine, razlikujemo različite vrste kolica. Da vidimo!

Kombinirana kolica 2 u 1, 3 u 1 ili 4 u 1

Osnova kombiniranih kolica je okvir, košara za novorođenče i sportska sjedalica. Prikladni su od rođenja nadalje. Uz dodatne adaptere, okviri kombiniranih kolica omogućuju i ugradnju autosjedalice grupe 0+, koja ih pretvara u tzv. sustav putovanja. Autosjedalica grupe 0+ osigurava da se dijete može lako i bez muke prebaciti iz auta u kolica. Obično je dostupan u kompletu s kolicima ili se prodaje zasebno. U tom slučaju provjerite je li sjedalo kompatibilno s konstrukcijom odabranih kolica.


Preverite našo ponudbo vozičkov s športno sedežno enoto
https://www.babycenter.hr/vozicki/vozicki

Kolica sa sportskim sjedalom


Vrsta kolica koja po svojim karakteristikama spadaju u kombiniranu kategoriju i prodaju u kombinaciji s konstrukcijom i sportskim sjedalom. Obično se radi o tzv „lightweight“ kolica, koja su idealan izbor ako tražite kompaktna, ali lagana gradska kolica, koja su zbog svojih karakteristika pogodna i za povremenu vožnju po neravnom terenu. Kolica sa sjedalom kombiniraju karakteristike klasičnih kombiniranih kolica i manjih, ali funkcionalnih putnih kolica. Većina modela dječjih kolica može se nadograditi košarom za novorođenče ili autosjedalicom grupe 0+ i tako se koristiti od rođenja nadalje.

Preverite našo ponudbo športnih vozičkov
https://www.babycenter.hr/vozicki/vozicki-marele

Kišobran kolica

Kišobran kolica namijenjena su većoj djeci kojoj je samo povremeno potrebna pomoć pri kretanju, za kraća putovanja i za vruće ljetne mjesece, kada je važno dijete prevoziti u kolicima. Zbog presavijenog oblika manja su, kompaktna i iznimno praktična za nošenje. Sportska kolica su lagana, jednostavna za korištenje i vrlo prikladna za putovanja jer ne zauzimaju puno mjesta u prtljažniku, a ujedno ih možete ponijeti sa sobom u avion. Obično služe kao druga kolica ili kao dodatna kolica za bake i djedove.

Kolica za aktivne obitelji

Kolica su dizajnirana prema strogim sigurnosnim propisima - da lakše podnose brzinu i sile pri većim brzinama, na različitim terenima. Namijenjene su roditeljima koji vode aktivan način života i voze po zahtjevnijim, neravnim terenima. Obično su to modeli s velikim kotačima i kompaktnim okvirom, vrlo su okretni i dobro amortizirani. Prikladne su za trčanje, skijaško trčanje ili šetnju po planinskim stazama. Pojedinačni modeli mogu se čak transformirati u prikolicu za bicikl.

Kolica za dvoje djece

Kolica za blizance namijenjena su obiteljima koje očekuju dvostruku sreću - blizance ili imaju dijete slične dobi. Okvir omogućuje istovremenu ugradnju dviju jedinica - autosjedalice, košare za novorođenče ili sportskog sjedala ili svih ovih elemenata u bilo kojoj kombinaciji. Kolica sa svojom "proširenom" funkcijom prijevoza dvoje djece, dovoljno su lagana, kompaktna i praktična da se mogu provući kroz standardna vrata.

Provjerite našu ponudu kolica za blizance ili dvoje djece.


Kakva kolica trebate?

Iako su udobnost i osjećaj sigurnosti koje će kolica pružiti vašem mališanu ključni, uzmite u obzir specifične potrebe i svoj stil života.
Želite li velika kolica s prostranom košarom za novorođenče ili koketirate s manjim kompaktnim kolicima? Što je s načinom na koji živite kao obitelj - hoćete li puno hodati po neravnom, zahtjevnijem terenu? Morate li svaki dan nositi kolica uz stepenice? Koliki je prtljažnik vašeg vozila? Hoćete li često koristiti javni prijevoz?

Za više korisnih informacija, pozivamo vas da pročitate naš blog : 'Kako odabrati kolica' ili nas kontaktirajte putem obrasca na web stranici. Rado ćemo Vam odgovoriti.

Dobrodošli u obitelj.
Vaš Baby Center