Mama, tata, idemo brže!

Mama, tata, idemo brže!

Naučimo zajedno sigurno voziti bicikl!

Juhu, sunce je zasjalo. No, s time je su se otvorile i beskrajne mogućnosti za dječje vratolomije i obiteljska putovanja.

Kada vrijeme zove na šetnju vani, nema ništa zabavnije i korisnije od vožnje biciklom sa svojim mališanom.

Vožnja biciklom poboljšava koncentraciju i koordinaciju djece, jača imunološki sustav, mišiće, ligamente i kosti. Kao rezultat toga, oni lakše rješavaju teške zadatke i imaju više povjerenja u svoje tijelo tijekom ostalih fizičkih aktivnosti. Tijekom vožnje upoznaju stabla, ptice, zgrade i na taj način grade svijest o okolini i svojim sposobnostima. Izravni kontakt s prirodom izuzetno je važan čimbenik za fizički i mentalni razvoj djece i odraslih.

Ako pozitivne učinke i opasnosti biciklizma stavimo jedan pored drugog, rezultat je zavidnih 20:1. Djecu je potrebno samo pravilno educirati i osigurati opremom te im dopustiti da istraže čari oko nas.


Vodimo brigu o odgovarajućoj opremi i izbjegnimo ozljede.

Dijete koje nauči voziti bicikl nezaštićeno, može dobiti strah od vožnje. Napravite kompromis, ponudite djetetu mogućnost da sam odabere boju ili uzorak zaštitne opreme.
Bicikl

Kada jutro osvane, nema ništa ljepše od obiteljskog izleta biciklom. Ali za to nam treba pravi bicikl. Kod odabira bicikla ne zaboravite na djetetove želje. Dajte im priliku da sami odaberu svoj bicikl jer će ih im to još samouvjerenije istražiti svijet oko sebe. Obratite pažnju na različite elemente (visina okvira, način kočenja, podešavanje brzine i visina sjedala, upravljača.. i pribor koje je vrlo važan za malu djecu – sjedalica za bebu, košarica, zvonce,ukrasne vrpce).

Kaciga

Kornjača kaže da je zaštita najvažniji dio avanture, pa svuda šeta s oklopom. Ne zaboravite da prilikom vožnje bicikla nosite dječju kacigu jer smanjuje mogućnost ozljede glave za 85%. kornjača zna što je dobro. Odabranom kombinacijom boje kacige dijete će nadopuniti svoj biciklistički stil. Ne štedite na kacigi jer joj je svrha zaštiti život djeteta. Osim toga, može se koristiti i u drugim sportovima (rolanje ili vožnja romobilom).

Štitnici za tijelo

Čak i krokodil koji je hrabar i neustrašiv, kaže da ga nazubljena koža dobro štiti. Stoga zaštite svog mališana osiguravajućim zaštitnim sredstvima i izbjegnite ogrebotine i ozljede. Zaštićena djeca brže i bolje svladavaju prepreke i manje se boje padova.

Zvonce

Cin cin, bicikl ide. Skrenite pažnju na sebe u prometu i cvrkutajte prema pticama, pješacima i ostalim biciklistima.

Bočica za vodu

Svaki junak se mora krijepiti, ne zaboravite piti dok biciklirate.

Košarica

Kad idemo na izlet, ne smijemo zaboraviti užinu. Košara će ju držati sigurnom dok ne stignete na svoje odredište.

Rukavice

Ne puštaj volan. S rukavicama, djeca će imati bolje prianjanje tijekom vožnje.


KORISNI SAVJETI ZA SIGURNOST BICIKLA

KACIGA

Nepravilno postavljena kaciga predstavlja najveću opasnost tijekom vožnje biciklom. Pravilno postavljanje kacige znači pokrivanje djetetova čela.
Savjetujemo vam da ne kupujete kacigu s namjerom da ju dijete nosi još godinama. Kaciga ne smije biti niti prevelika niti premala. Važno je da ispod kacige dijete ne nosi kapu ili šešir.

ODGOVARAJUĆA ODJEĆA

Za veću vidljivost u prometu djeca trebaju nositi svijetlu i reflektirajuću odjeću.
Dijete treba nositi odgovaraju odjeću. Hlače ne smiju biti preširoke, jer predstavljaju opasnost – mogu se uhvatiti u lanac.

SIGURNA VOŽNJA

Djeca ne smiju nositi slušalice dok voze bicikl. Promet zahtjeva koncentraciju. Sa slušalicama u ušima, djeca ne čuju važne zvukove iz okoline, upozoravaju ih na potencijalne opasnosti. Djeca mlađa od 9 godina ne smiju se voziti sama u prometu.

UČIMO DJECU VOZITI BICIKL

U prosjeku djeca nauče voziti bicikl između 4 i 9 godine.
Važno ne vršiti pritisak na dijete. Možete ići na zabavna obiteljske izlete s djecom.

PRIKLADNA OPREMA ZA UČENJE

Bicikl bi trebao imati i/ili nožne/ručne kočnice. Bicikl koji ima samo nožnu kočnicu može zbuniti dijete, kao što je to slučaj kod većih brzina, djeca automatski postavljaju noge na zemlju i na taj način ne mogu kočiti, u slučaju velike brzine.
Kada montirate kotače na bicikl, pripazite da bicikl bude nagnut. Oba kotača ne smiju dodirivati zemlju istovremeno.

ULOGA RODITELJA U UČENJU VOŽENJA BICIKLA

Najbrži način učenja je da držite dijete za rame i trčite pored njega.

Ne držite volan jer dijete neće osjetiti ravnotežu. Također, ne držite bicikl za sjedalo ili bilo koji drugi dio.