Možemo li igračkama potaknuti pravilno puzanje?

Možemo li igračkama potaknuti pravilno puzanje?

Piše: Matea Vitik, edukacijski rehabilitator


Četveronožno puzanje je važna faza u razvoju bebe jer pomaže u jačanju mišića, koordinaciji i priprema je za hodanje. Međutim, neke bebe mogu razviti naviku vojničkog puzanja ili gmizanja, što može utjecati na daljnji razvoj. U ovom blog postu istražit ćemo kako igračke mogu potaknuti pravilno četveronožno puzanje i kako preusmjeriti vojničko puzanje.


Vojničko puzanje, koje se može primijetiti kod nekih beba, karakterizira kretanje na podlakticama i trupu umjesto na dlanovima i koljenima. To se može javiti kada beba ima slabe mišiće ruku, trupa ili nogu. Ova vrsta puzanja može biti prilično uobičajena, ali je važno preusmjeriti dijete prema pravilnom četveronožnom puzanju. Evo nekoliko koraka koji mogu pomoći u tome:

JAČANJE MIŠIĆA RUKU

Kako bi potaknuli pravilno četveronožno puzanje, beba mora imati dovoljno jake ruke na kojima može nositi svoju težinu te stabilni rameni obruč kako bi održala taj položaj. Nakon 6.mjeseca života beba se kreće podizati na ispružene ruke dok se nalazi u položaju na trbuhu.

DJECO kocke i male životinje

KAKO?

Kako bi se podigla i zadržala visoki oslonac njezin interes možete privući sa kockama za slaganje tornja. Povisivanjem igračke, odnosno slaganjem jako visokog tornja potaknuti ćemo bebu na ispružanje ruku kako bi dohvatila kocke. Odabir visine toranja ovisi o sposobnostima djeteta i stupnju razvoja. U početku možete postaviti toranj na nižu visinu kako bi dijete imalo lakši pristup. Ako u to uključite i igru sa životinjama iz seta, u isto vrijeme možete poticati i njezin govorno-jezični razvoj imenovanjem svake od životinja. Toranj od kocaka možete i kasnije koristiti za različite igre pretvaranja ili slaganja kada se beba postavi na noge.

JAČANJE MIŠIĆA NOGU

Nakon što su bebine ruke dovoljno jake, položajem na trbuhu i visokim osloncem jačati će svoja leđa te će biti spremna i samostalno se posjesti. Poslije ove faze dolazi nam i postavljanje u položaj visokog klečanja kojim će jačati svoje mišiće nogu i stabilizirati zdjelicu kako bi mogla puzati.

FREE 2 PLAY drvena hodalica Moji prvi koraci

KAKO?

Primijetiti ćete da se vaša beba iz položaja sjedenja rotira u položaj klečanja, najčešće oslanjajući se na Vas. No, kako ne bi trebali uvijek biti uz nju, za ovu vještinu možete iskoristiti i guralicu. Da, dobro ste pročitali. Guralica nam može služiti i prije nego što beba prohoda, tako da ju postavimo uza zid, a dijete se posjedne pored guralice. Zanimljivi detalji na guralici i različite igre koje ima na svom prednjem dijelu potaknuti će bebu da se postavi u položaj klečanja, oslanjajući se dlanovima i ispruženim rukama na guralicu. U ovoj igri, potaknite bebu da odigne svoju stražnjicu od nogu i koristi obje ruke naizmjenično kako bi manipulirala igračkama na guralici.

JAČANJE TRUPA I KOORDINACIJA POKRETA

Uz sve ove vještine, važno nam je da beba ima dovoljno čvrst i stabilan trup kako bi mogla održavati položaj u puzanju. Sve ove vještine preduvjet su da se može razviti i koordinacija pokreta puzanja u kojem beba koristi dvije strane tijela u naizmjeničnim pokretima.

CHICCO fotelja Twist ash grey

KAKO?

Kao nastavak faze visokog klečanja bebi možemo omogućiti da u tom položaju čini pokrete na koljenima, gurajući neki predmet/igračku. U toj situaciji odličan izbor je dječja fotelja na koju se beba može postaviti u položaj klečanja kao i na guralicu, tako da je rukama oslonjena na sjedište, ali zbog stabilnosti i male težine, fotelju može i gurati prema naprijed. U ovoj zabavnoj aktivnosti možete sudjelovati i vi, gurajući zajedno sa svojom bebom fotelju po cijelom domu. Situacija u kojoj ćete oboje uživati, provoditi vrijeme zajedno, ali i potaknuti ovu veoma važnu vještinu puzanja.

VIGA PolarB jež sa oblicima

Kada prođe sve ove razvojne faze te stekne potrebu ravnotežu i koordinaciju, vaša beba će krenuti činiti i male korake puzanja. Na početku, veoma male i spore, kasnije puno brže i koordiniranije. Tek u ovoj fazi potrebno je uvesti igračke koje se kreću, jer bi prije mogla odustati od četveronožnog puzanja i vojničkim gmizanjem doći do igračke koju želi, a to ne želimo mi. U tom razdoblju možete uvesti igru sa povlačilicama, kao što je jež s oblicima. Na početku ga polako povlačite sve dalje od bebe i potaknite ju da puzi prema njoj, imajući na umu da se i beba polako kreće pa nemojte žuriti. Kako beba postaje sve spretnija u puzanju, povlačilicu možete pokretati sve brže i dalje. Jež s oblicima ima i dodatnu poticajnu vrijednost jer ga možete uključiti u igri uparivanja i prepoznavanja oblika, ali i kasnije u razdoblju kada beba prohodava kao nešto što će joj davati sigurnost dok stoji i čini prve korake.

 Pravilno četveronožno puzanje je važan korak u razvoju djeteta. Odabir odgovarajućih igračaka i preusmjeravanje vojničkog puzanja mogu biti ključni faktori u poticanju pravilnog oblika puzanja. Kroz igru i vježbe, dijete će razvijati mišićnu snagu, koordinaciju i stabilnost koja mu je potrebna. I ne zaboravite, ako primijetite da vaša beba ima tendenciju vojničkog puzanja, trebati će i vašu podršku. Nježno je postavite u četveronožni položaj i potaknite je da se kreće prema igračkama ili drugim motivirajućim predmetima.

Uživajte u svim vještinama koje dovode do pravilnog četveronožnog puzanja kroz zajedničku igru.

Matea Vitik, edukacijski rehabilitator i majka troje djece. Vlasnica i voditeljica Kiddo centra, razvojnog centra za roditelje i djecu u kojem se pruža podrška ranom perceptivno-motoričkom razvoju beba i djece kroz programe primjerene dobi i vještinama