Nicanje zubića

Nicanje zubića

Piše:  Mia Drokan, certificirana doula i perinatalna fitness trenerica

Danas pričamo o temi s kojom se susreću apsolutno svi roditelji, a to je nicanje zubića. Neke obitelji to prođu bez većih problema, ali većina ipak muku muči s pitanjem: „Kako bebi najviše moguće olakšati ovo razdoblje?“

Za početak jedna zanimljiva činjenica: Jeste li znali da mliječni zubi pri izlasku ne režu i probijaju desni pritom uzrokujući bol? U stvarnosti, već i prije nego li se pojavi kruna zuba, taj je dio zubnog mesa već razgrađen hormonima.

Iako većini beba zubi počnu nicati između 4. i 7. mjeseca života, kod nekih će se to dogoditi nešto ranije ili kasnije. Stoga nema potrebe za brigom ako zubići vaše bebe ne niču po „rasporedu“ – svaka je beba individualna. 

Nicanje zubića može biti bolno i neugodno, a neki od simptoma koji se mogu pojaviti su:

  • Natečene i osjetljive desni
  • Uznemirenost i plač
  • Blago povišena temperatura (ne visoka temperatura!)
  • Potreba bebe za grickanjem ili želja za žvakanjem tvrdih predmeta
  • Puno slinjenja, što može uzrokovati osip na licu
  • Kašalj
  • Trljanje obraza ili povlačenje uha
  • Guranje rukica i prstića u usta
  • Promjene u obrascima prehrane ili spavanja

Iako može biti bolno, nicanje zubića ne čini bebe bolesnima. Ipak, ako vaša beba ima proljev, povraća, osipe po tijelu, višu temperaturu ili jak kašalj i začepljen nosić nazovite odabranog pedijatra. Jer to nisu normalni znakovi nicanja zubića!

Kako ublažiti bol i pomoći bebi da to razdoblje prebrodite bez većih problema?

Hladnoća pomaže u ublažavanju boli zato možete desni nježno masirati hladnom mokrom krpicom, tetra pelenom ili čistim prstom. Ovo isprobajte prije podoja kako biste spriječili neugodno grickanje bradavice zbog iritacije desni.

Isprobati možete i Haakaasilikonsku dudu za hranjenje

This text is set by default and is suitable for edit in real time. By default the drag and drop core feature will allow you to position it anywhere on the site. Get creative & Make Web.

. Osim što je odlična za uvođenje novih okusa u ishranu, pomoći će i za ublažavanje boli kod nicanja zubića. Duda je izrađena od 100% silikona za hranu, izdržljiva je i jednostavna za održavanje kao i za korištenje. 

HAAKAA set s dudom za hranjenje od medicinskog silikona 

Jednostavno stavite voće ili povrće u silikonsku vrećicu i dobro zatvorite. Ako dudu koristite za ublažavanje boli kod nicanja zubića, staviti ju možete u hladnjak kako bi sadržaj bio što hladniji. Koristiti ju možete i za smrzavanje izdojenog mlijeka, kašica ili sokića. Jednostavno povucite vodonepropusni poklopac vrećice, ulijte tekućinu u vrećicu, sastavite proizvod, postavite poklopac i zamrznite! Nakon što se zamrzne, uklonite poklopac vrećice i pustite svoje dijete da istražuje okuse! 

Uživat će u prilici da iskusi nove okuse i teksture dok izgrađuje neovisnost, uči se samostalno hraniti i radi na koordinaciji ruku, očiju te motoričkim vještinama.

Njega prvih zubića

Dobra oralna higijena je važna čak i prije nego što vaša beba dobije prve zubiće!

Dok zubići ne počnu nicati čistite bebine desni mokrom krpicom, tetra pelenom ili komadom gaze barem jednom dnevno. Nakon što beba dobije zube usta na isti način čistite najmanje dva puta dnevno. Nakon par mjeseci možete koristiti i našu silikonsku četkicu za zube.

Silikonskačetkica za zube Haakaa 360° dizajnirana je kako bi vašem mališanu pružila temeljito i učinkovito iskustvo čišćenja prilikom pranja malih zubića i desni. Mekane silikonske četkice omogućuju čišćenje od 360° i uklanjaju više naslaga od običnih dječjih četkica za zube!

HAAKAA zubna četkica

Haakaa 360° silikonska četkica za zube izrađena je od mekanog 100% silikona za hranu i potpuno je sigurna za bebe jer masira i čisti njihove osjetljive nove zube i desni. Također ima usisnu podlogu za jednostavno spremanje bez prevrtanja, održavajući čekinje čistima i bez klica i drugih nametnika. Ova je četkica odlična za početak njege zuba vašeg djeteta i izvrstan način za poticanje četkanja i usađivanje dobrih higijenskih navika od najranije dobi.

Nakon što dijete napuni godinu dana možete početi koristiti i manju količinu paste za zube koja ne sadrži fluor te stvoriti odličnu naviku pranja zubića ujutro i navečer prije spavanja.  

Iz iskustva znam da s vremenom tegobe i nošenje s nicanjem zubića postaje sve lakše, a gore napisani savjeti zbilja pomažu. Samo polako, vjerujem u vas!