Potreba za dodatnim hranjenjem

Potreba za dodatnim hranjenjem

Piše:  Mia Drokan, certificirana doula i perinatalna fitness trenerica

Mnoge mame i njihove bebe imaju problema s dojenjem - probleme s hvatom, nedostatkom mlijeka ili se možda radi o maloj bebi koja treba dodatnu hranu ili pomoć da nauči kako se hraniti.

I to je u potpunosti u redu.

To nikako ne znači da je mama podbacila u svojoj novoj ulozi niti da će beba ostati gladna. U nastavku donosimo više informacija o potrebi za dohranom te o proizvodu koji vam u tome može pomoći.

 Majčino mlijeko najbolji je izvor prehrane za vašu bebu. No, ako hranjenje bebe isključivo majčinim mlijekom u vašem slučaju nije moguće, kombinirana prehrana omogućit će da bebi nastavite davati važne hranjive tvari iz majčina mlijeka, ali da beba bude sita. Naravno, što više majčina mlijeka vaša beba dobije, zdravstvene će prednosti biti veće.

Zašto moram davati svojoj bebi dohranu?

Postoje razni razlozi za dohranu bebe dok je u bolnici i nakon što ode kući. Neki od razloga su:

  • Vaša količina mlijeka je mala ili ne možete dojiti.
  • Vaša beba treba dodatne kalorije ili tekućinu kako bi dobila na težini.
  • Vaša se beba lako umara tijekom hranjenja i to utječe na dobivanje težine.

Dohrana je način da svom djetetu date dodatnu hranu i kalorije tijekom dojenja. Dodatna tekuća hrana koju dajete svojoj bebi naziva se dodatak prehrani.

Najčešće metode suplementacije uključuju:

  • Hranjenje bočicom
  • Sredstva za pomoć laktaciji
  • Hranjenje prstima

Ako je vašoj bebi potrebna dohrana, razgovarajte sa savjetnicom za dojenje.

Sredstva za pomoć laktaciji

Pomoć za laktaciju najbolje funkcionira s bebama koje se pričvršćuju na dojku i dobro jedu. Početak korištenja pomagala za laktaciju ponekad može biti izazovan. Potrebno je malo vježbe, ali svaki put postaje lakše. Zamolite svoju patronažnu sestru, doulu ili savjetnicu za dojenje da vam pomogne oko jedne od ove dvije metode korištenja pomagala za laktaciju tijekom dojenja.

Metoda 1: Zalijepite pomoćno sredstvo za laktaciju na dojke prije nego što beba uhvati dojku

  • Temeljito operite ruke.
  • Pripremite dodatak hranjenju od izdojenog majčinog mlijeka ili formule.
  • Ako koristite štrcaljku, pričvrstite široki kraj cijevi za hranjenje na vrh štrcaljke. Izvadite klip iz štrcaljke. Ulijte dodatak hranjenju u štrcaljku. Stavite elastičnu traku oko vrha šprice. Zatim provucite sigurnosnu iglu kroz kraj elastike kako biste štrcaljku mogli pričvrstiti za svoju odjeću. Dno štrcaljke mora biti u istoj razini kao i bebina glava.
  • Ako koristite bočicu, provucite mali kraj cjevčice za hranjenje kroz povećani otvor na dudi, ostavljajući da veliki kraj cjevčice dodiruje dno bočice. Ulijte dodatak u bočicu. Stavite bočicu na ravnu površinu blizu sebe, u razini bebine glave.
  • Zalijepite mali kraj cijevi za hranjenje na dojku, uz bradavicu. Cjevčica za hranjenje trebala bi se spuštati s vrha dojke ili dolaziti s bočne strane dojke. Cjevčica za hranjenje trebala bi završiti točno na kraju vaše bradavice.
  • Stavite bebu na dojku tako da njezina usta pokrivaju kraj cjevčice i dojku.

Metoda 2: Ubacivanje pomagala za laktaciju u bebina usta nakon što beba uhvati vašu dojku

  • Temeljito operite ruke.
  • Pripremite dodatak hranjenju od izdojenog majčinog mlijeka ili formule.
  • Ako koristite bočicu, provucite mali kraj cjevčice za hranjenje kroz povećani otvor na dudi, ostavljajući da veliki kraj cjevčice dodiruje dno bočice. Ulijte dodatak u bočicu. Stavite bočicu na ravnu površinu blizu sebe, u razini bebine glave.
  • Stavite bebu na grudi.
  • Nakon što vaša beba počne dojiti, polako gurnite cjevčicu za hranjenje sa strane bebinih usta. Usmjerite cijev za hranjenje prema nepcu na vrhu jezika. Prestanite pomicati cjevčicu kada vidite da se dodatak hranjenju počinje kretati u cjevčici za hranjenje prema bebinim ustima. Zalijepite cjevčicu za hranjenje na dojku.

Kod Metode 1 ili Metode 2 znat ćete da je cjevčica za hranjenje na pravom mjestu ako vidite kako se dodatak hranjenju počinje pomicati duž cjevčice za hranjenje svaki put kada beba siše.

Dakle, dohrana je način da svojoj bebi date dodatnu hranu i kalorije tijekom dojenja ukoliko im je to potrebno. Postoji više metoda koje se mogu koristiti za dohranu beba koje doje. Hranjenje obično traje između 20 i 30 minuta, tako i sa dodatkom. Držanje beba u položaju za dojenje tijekom dohrane omogućuje im korištenje svih vještina hranjenja s kojima su rođene. Ako vaša beba dobiva dohranu, morat ćete često provjeravati djetetovu težinu kako biste bili sigurni da dobro raste, a često će se dogoditi da ona više neće biti ni potrebna već ćete samo nastaviti sa dojenjem.

Uz veliki broj Haakaa proizvoda koji pomažu mamama i bebama ovog puta izdvajamo SNSsustav za hranjenje jer može biti od zbilja velike pomoći u ovom slučaju.  

HAAKAA silikonske cijevčica

Korištenjem silikonskecijevi za hranjenje i majka i beba mogu doživjeti prirodni fizički osjećaj dojenja i istovremeno osigurava djetetu pravilnu prehranu. Prednost korištenja kompleta za hranjenje na silikonskoj cjevčici (SNS sustav) je u tome što beba uvijek siše samo majčinu dojku, a ne bočicu pa se time potiče majčino tijelo da proizvodi više mlijeka.

Protok mlijeka može se pažljivo kontrolirati podešavanjem snage vašeg držanja na bočici za bebe 3. generacije (prodaje se zasebno) ili korištenjem regulatora protoka za dosljedniju količinu. Silikonska cijev za hranjenje radi besprijekorno u kombinaciji s Haakaa silikonskim bočicama 3. generacije i dudama s promjenjivim protokom u obliku slova X (prodaju se zasebno) , također možete ju koristiti s bilo kojom drugom bočicom za bebe opremljenu X-flow. Jednostavno stavite bočicu u podignuti položaj koji je viši od kraja izlazne cijevi kako biste započeli protok mlijeka.

HAAKAA plastična bočica silikon 3. gen + silikonske cijevi

Ukoliko ti je potrebna pomoć ili podrška slobodno se javi patronažnoj sestri, douli ili savjetnici za dojenje, a do tada, vjerujemo u tebe!