Rukovanje autosjedalicom

Rukovanje autosjedalicom

Istraživanja pokazuju veliku roditeljsku brigu kada je u pitanju odabir autosjedalice. Nažalost, postoje mnoge pogreške u njegovom sigurnosnom postavljanju i korištenju. Bila bi šteta imati sigurnu autosjedalicu, ali je ne koristiti pravilno, stoga slijedite sljedeće upute kada koristite sjedalo:


Ispravna montaža autosjedalice u vozilo i pravilno pričvršćivanje djeteta u sjedalicu

Slijedite upute za upotrebu

Kako postaviti autosjedalicu u vozilo, sa sigurnosnim pojasom vozila ili Isofixom? Što je s autosjedalicama bez Isofixa? Da li je potrebno okretati sjedalo unatrag ili u smjer vožnje? Koji je rok trajanja autosjedalice, kako je pravilno skladištiti dok se ne koristi, gdje je staviti kad nam više nije potrebna? Sve su to pitanja na koja možete odgovore pronaći u izvornim uputama za upotrebu, koje se nalaze uz autosjedalicu prilikom kupnje, a potvrđuje ih proizvođač. Određene upute u obliku vizualnih upozorenja naznačene su i na samoj autosjedalici. Naše profesionalno osoblje također Vas može naučiti o ispravnom postavljanju i upotrebi autosjedalice, zato posjetite naše odjele opreme.

Ispravno postavite autosjedalicu u vozilo

Pravilna ugradnja autosjedalice u vozilo je ključna, stoga prije ugradnje pažljivo pročitajte priložene upute. Obratite pozornost na moguće znakove upozorenja o neispravnoj ugradnji autosjedalice u vozilo.

Ako oprema vozila i autosjedalica dopuštaju, pričvrstite sjedalicu na Isofix točke za pričvršćivanje, koristite remen za pričvršćivanje (Top Tether) ili bazu s potpornom nogicom, jer to osigurava čvršće pričvršćivanje i time je manje pomicanja autosjedalice u slučaju sudara ili naglog kočenja. Povremeno provjerite čvrstoću ugrađene autosjedalice. Može se dogoditi da zbog vibracija koje se javljaju tijekom vožnje sjedalo više nije tako čvrsto postavljeno u vozilo.

Prilagodite autosjedalicu djetetu

Odaberite autosjedalicu prema visini (i težini) djeteta, a zatim je prilagodite njegovim potrebama. Podesite naslon za leđa, sigurnosne pojaseve, a posebno obratite pozornost na visinu naslona za glavu. Trebao bi pokrivati područje od ramena prema gore jer tako daje odgovarajuću potporu djetetovoj glavici u slučaju nezgode.

Pričvrstite sigurnosne pojaseve autosjedalice i vozila

Sigurnosni pojasevi moraju prianjati djetetu dovoljno čvrsto, ne prečvrsto, ne prelabavo. U praksi, sigurnosni pojas je dovoljno zategnut kada postoji jedan prst razmaka između tijela djeteta i pojasa. Kada postavljate sigurnosne pojaseve, obratite pozornost na indikatore sigurnosnih sjedala.

Prilikom vezivanja, sigurnosnim pojasom autosjedalice ili pojasevima automobila, obratite pozornost na njihov položaj:
• Trbušni pojas trebao bi ići preko djetetovih bedara ili zdjelice,
• rameni pojas treba ići tik uz ramena (a ne više na vratu).

Za stariju djecu koja ne koriste autosjedalicu, provjerite jesu li dobro vezana sigurnosnim pojasom u vozilu.

Ne žurite s promjenom autosjedalice

Ne preporučuje se prebrzo prebacivanje djeteta u veću sjedalicu samo zato što mislimo da mu je dosadno u postojećoj sjedalici. Pomislite na njegovo nerazvijeno tijelo koje će u slučaju sudara doživjeti nepopravljive posljedice zbog nepravilne zaštite. Autosjedalica mora odgovarati vašem djetetu u pogledu veličine, težine i standarda. Prije zamjene obratite se našem prodajnom osoblju. 

Najbolje mjesto za ugradnju autosjedalice u vozilo

Najsigurniji položaj za dijete je na stražnjem sjedalu. U monovolumenima koji imaju tri odvojena sjedala na stražnjoj klupi najsigurniji je položaj u sredini (ako omogućuje pričvršćivanje Isofixom ili pojasom u tri točke), jer je najudaljeniji od rubova vozila od svih pravcima. Kod ostalih vozila optimalna pozicija je iza vozača, jer u slučaju sudara vozač instinktivno djeluje kako bi zaštitio sebe, a time i dijete iza sebe.

Obavezno isključite zračni jastuk

Zračni jastuci u automobilu , odnosno Airbag razvijeni su kako bi vožnja u vozilu bila sigurnija. Ako dječju autosjedalicu postavljate na suvozačevo sjedalo (nužno u smjeru suprotnom od smjera vožnje!), morate isključiti zračni jastuk. U slučaju sudara i aktiviranja zračnog jastuka, on može ozbiljno ozlijediti dijete (ozljede glave i vrata).

Skinite djetetu jaknu i deblju odjeću

Jakne i debele veste neprikladne su za vožnju u autosjedalici, jer se sigurnosni pojasevi djeteta ne mogu zategnuti dovoljno čvrsto uz tijelo. Djetetu će biti udobnije ako nije pretoplo odjeveno, istodobno osiguravajući da se kabina vozila primjereno grije ili hladi.

Budite oprezni u slučaju udara

Ako autosjedalica padne na tlo većom silom tijekom transporta, nalazila se u vozilu u trenutku prometne nesreće (s ili bez djeteta) ili je bila izložena bilo kakvom udaru, kao takva više nije prikladna za daljnje korištenje koristiti, jer ne pruža potrebnu sigurnost. U tom slučaju autosjedalicu je potrebno zamijeniti!

Dodaci za veću udobnost

Svi dodaci koji se koriste u kombinaciji s autosjedalicom, bilo da su ljetne i zimske navlake, podloge za hlađenje, sigurnosni jastučići, uložak za novorođenče i ostali, uvijek moraju imaju imati sigurnosne standarde za autosjedalicu. Kao takvi, odobreni su i testirani na sigurnost te ne ugrožavaju vašeg mališana u slučaju nesreće.

Želimo vam puno sreće na vašem putu!

Vaš Baby Center