Sve što trebate znati prije kupnje dječjeg bicikla

Sve što trebate znati prije kupnje dječjeg bicikla

Pročitajte ultimativni vodič za odabir dječjeg bicikla.


Sunce još uvijek marljivo grije atmosferu i još uvijek rado vrijeme provodimo vani. Uvijek je pravo vrijeme za kupnju dječjeg bicikla jer će uz bicikl dijete svoje slobodno vrijeme radije provoditi na svježem zraku.

No, prije nego što kupe dječji bicikl, većina roditelja prvo se susretne s pitanjem: "Koju veličinu bicikla odabrati?"

Budimo iskreni, odabir veličine dječjeg bicikla može biti prilično zbunjujući.

Ako krenemo s označavanjem veličine; dječji bicikli označeni su drugačije od bicikala za odrasle, potonji su odvojeni veličinom okvira, a dječji bicikli veličinom kotača ili gume.

I ne samo to, čak i ako dječji bicikli imaju istu veličinu kotača (guma), visina stajanja i visina sjedala mogu se uvelike razlikovati između različitih proizvođača.


Na kraju krajeva, problem je što čak i ako je bicikl označen kao prikladan za petogodišnjaka, petogodišnjaci se međusobno jako razlikuju – jedni su viši, drugi niži. Ni u kojem slučaju isti kotač ne može služiti oboje.
Veličina gume samo je jedan od tri kriterija za određivanje veličine dječjeg bicikla.

Unatoč svemu navedenom, ako slijedite tri koraka u nastavku, možete uspješno odabrati veličinu bicikla koja će odgovarati vašem djetetu, a da pritom ne izgubite volju za kupnjom.

1. Saznajte koju veličine kotača vaše dijete treba

Kao što je spomenuto, veličina dječjih bicikala određena je promjerom kotača (guma). Najmanji dječji bicikli imaju kotače promjera 12 inča, a najveći dječji bicikli idu sve do 24 inča. Kada je dijete spremno za bicikl s 26-inčnim gumama, obično je spremno za bicikl za odrasle. Postoje proizvođači koji nude bicikle za mlade s gumama od 26 inča.

Guralice su priča za sebe, jer promjer njihovih guma može biti već od 10 inča, no najčešći su guralice s promjerom guma od 12 ili 14 inča.

Najbolji način da odredite koja veličina dječjeg bicikla treba vašem djetetu je da saznate koja veličina guma najvjerojatnije odgovara vašem djetetu. Veličina guma se određuje prema dobi djeteta, ali se ti razredi izrađuju prema prosječnoj visini. Ako je vaše dijete puno niže ili više od prosjeka, vjerojatno će trebati drugu veličinu. Ali ne brinite oko toga, veličina gume je samo jedan od tri kriterija, uzimajući sva tri u obzir sigurno ćete pronaći pravu veličinu za svoje dijete.

Imajte na umu da je ova tablica samo početak, koristite je za dobivanje osnovnih informacija, ali nemojte preskočiti sljedeće korake.

2. Izmjerite visinu djeteta i dužinu nogu

Sljedeći korak je izmjeriti dijete, nemojte preskočiti ovaj korak i nemojte pogađati mjere. Čak i ako kupujete bicikl na poklon, zamolite roditelja da izmjeri dijete. Ako želite dar zadržati u tajnosti, recite im da izrađujete kostim. :)

Izmjerite oboje – visinu djeteta i dužinu nogu - i zapišite brojke.
Nemojte preskočiti ovaj korak jer će vam mjere trebati u sljedećem koraku.

Tablica veličine kotača

Donja tablica temelji se na standardnim dimenzijama okvira dječjih bicikala. Budući da su dječji bicikli različiti, nemojte preskočiti posljednji korak jer ćete samo tako odabrati pravu veličinu bicikla.


3. Provjerite detaljne mjere bicikla koji kupujete

Samo zato što mislite da vašem djetetu treba bicikl od 14 inča, ne znači da mu odgovara bilo koji bicikl s gumama od 14 inča. Različiti bicikli imaju različite oblike okvira, što znači da je i visina stajanja različita. Također možete postaviti različite visine sjedala i upravljača za različite modele.


Što je visina stajanja?

Visina stajanja je visina okvira bicikla na mjestu gdje dijete stoji iznad bicikla (sa svakom nogom na jednoj strani tako da je bicikl između nogu). To znači da visina djetetovog koraka mora biti najmanje jednaka visini stajanja bicikla. Optimalno je da visina stajanja bicikla bude manja od dužine nogu djeteta da dijete može lakše upravljati biciklom.
Još jedan podatak koji biste trebali provjeriti prije kupnje bicikla je minimalna visina sjedala. Odnos između minimalne visine sjedala i dužine djetetove noge ovisi o tome kupujete li početni bicikl, prvi bicikl ili bicikl za dijete koje već zna voziti bicikl.

Minimalna visina sjedala ovisno o vrsti bicikla

Ako kupujete dječji bicikl, provjerite možete li podesiti visinu sjedala tako da ne bude viša od visine međunožja vašeg djeteta. Na taj način dijete će uvijek moći imati obje noge ravno na tlu te će brzo i lako naučiti održavati ravnotežu, voziti i zaustavljati se.


Kupujete li prvi bicikl za dijete koje još ne zna voziti bicikl, pripazite da visina sjedala i visina razmaka budu iste odn. ne razlikuju se više od 2,5 cm. Za početnike je važno da sjedalo nije postavljeno previsoko, jer moraju moći postaviti obje noge ravno na pod. Tako održavaju stabilnost i veći stupanj povjerenja.
Kada dijete već zna voziti bicikl bez pomoćnih kotača, možete odabrati bicikl koji ima minimalnu visinu sjedala od 2,5 cm do 8 cm više od visine razmaka. Takva visina omogućit će djetetu da na pod stavi samo prste, a ne cijeli potplat.
Ne kupujte bicikl čija je minimalna visina sjedala više od 8 cm viša od visine djetetovog koraka.
Dijete na takvom biciklu neće dohvatiti nogama tlo, neće dohvatiti pedale i općenito će imati poteškoća s upravljanjem biciklom ili se čak ozlijediti zbog loše kontrole bicikla.

Što učiniti ako je dijete između dvije veličine?

Odabir bicikla je vrlo jednostavan ako je vaše dijete na donjoj granici za određenu veličinu, ali je izbor teži roditeljima čije je dijete na gornjoj granici određene veličine. Među takvim roditeljima posebno je česta briga da će dijete brzo prerasti bicikl.

Djeci je mnogo lakše upravljati manjim biciklom, jer je obično mnogo lakši (u smislu težine). Stoga za djecu koja još ne znaju voziti bicikl ili nisu toliko samouvjerena na biciklu, preporučujemo da odaberete manju veličinu. Tako će dijete brže i lakše naučiti upravljati biciklom.

Za djecu koja već dobro voze bicikl i fizički su spremna za veći bicikl (imaju fizičku snagu sama ga gurati/podići), roditelji mogu odabrati i veću veličinu bicikla.


Veličina bicikla nije jedini kriterij za kupnju

Kao što je već spomenuto, veličina bicikla je samo prvi faktor pri odabiru bicikla. Nakon što pronađete pravu veličinu, morate uzeti u obzir i druge značajke, poput težine i cijene.
Prilikom odabira bicikla bitno je provjeriti njegovu težinu. Ako je bicikl pretežak za dijete, ono ga neće moći podići niti njime pravilno upravljati. Rizik od pada i ozljeda puno je veći kod bicikla koji je pretežak za dijete nego kod lakšeg bicikla.


Što je bicikl lakši, dijete ga lakše kontrolira.
Ne zaboravite kupiti sve potrebne dodatke. Obavezan dodatak uvijek je dječja kaciga.
Cjelokupnu ponudu dječjih bicikala i dodatne opreme provjerite u Baby Centru.