Treba li mom novorođenčetu igračka?

Treba li mom novorođenčetu igračka?

Piše: Matea Vitik, edukacijski rehabilitator

Trebaju li novorođenčetu igračke? Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, jer svako dijete je jedinstveno i ima svoje individualne potrebe. Međutim, igračke mogu imati pozitivan utjecaj na razvoj djeteta, čak i u prvih nekoliko mjeseci života. Igračke mogu pružiti novorođenčetu osjećaj sigurnosti i utjehe. One mogu biti izvor zabave i stimulacije, te pomoći u razvoju motoričkih vještina, osjetilnih sposobnosti i kognitivnih funkcija. Međutim, važno je odabrati igračke koje su sigurne i prilagođene dobi djeteta. Donosimo Vam nekoliko prijedloga igračaka primjerenih Vašem novorođenčetu.

Podloga za igru

U prva dva mjeseca života Vaša beba će najviše vremena provoditi u Vašem naručju ili spavajući, no za vrijeme aktivnog budnog perioda beba treba imati mogućnosti kretati se na podlozi koja je primjerena njenoj dobi. Kako bi bebu upoznali s položajem na trbuhu i olakšali joj boravak na trbuhu, osim podrške koju ćete joj Vi pružati, odličan izbor je jedna mekana, taktilna i vizualno privlačna podloga. Vodena podloga izvrsna je za poticanje pravilnog oslonca na trbuhu, podizanje glave, prebacivanje težine u pripremi za okretanje, pa čak i vježbanje ravnoteže u sjedećem položaju i poticanje zaštitnih reakcija tijekom sjedenja kasnije kada se beba posjedne sama. Ovu podlogu možete koristiti za sve razvojne prekretnice kako beba odrasta mijenjajući način na koji se s njom igra.

Mekana taktilna knjigica

Dok u prva dva mjeseca života beba uglavnom uči promatrajući, nakon toga bebe postaju zainteresirane za igračke koje mogu uhvatiti i držati. Odaberite igračke s različitim teksturama, bojama i zvukovima kako biste potaknuli njen razvoj osjetila. Kada u izbor uključimo saznanje da beba u prvih 3 mjeseca života najbolje vidi crno-bijelo i kontraste, svakako je dobro odabrati knjigice s takvim karakteristikama kao što je ova mekana taktilna knjigica.

Kako ju koristiti?

Knjigicu možete postaviti ispred bebe dok je na trbuhu ili pored nje dok je u krevetiću pa čak i ponijeti sa sobom, bez bojazni da će se beba kroz manipulaciju s njima ozlijediti. Kroz promatranje kontrastnih ilustracija poticat ćete bebinu vizualnu percepciju, praćenje pogledom i razvijati kontrolu vrata. U položaju na trbuhu idealan je izbor za početno hvatanje i prinošenje ruku ustima koje se javlja u dobi od 3 mjeseca.

Valjak s aktivnostima

Bebe jako vole ljudska lica. Ne zaboravite kako je Vaše lice jedno od najboljih motivatora i najbolji poticaj za razvijanje vještina. Isto tako bebe će se jako razveseliti svom odrazu lica u ogledalu. Igračke s ogledalom kao što je valjak s aktivnostima ne samo da će potaknuti bebin interes i razvoj vizualnih vještina, već će stvoriti i dobar temelj za socijalno-komunikacijske vještine. Valjak s aktivnostima igračka je koja ima veoma važnu karakteristiku - primjenjivost u različitim dobima i različitim položajima.

Kako ga koristiti?

Možete ga koristiti od najranije dobi kada je beba u položaju na trbuhu, pa čak i kada bebu postavite u položaj na boku u kojem će puno lakše početi posezati za predmetima i razvijati svoje vještine hvatanja, a kasnije je odličan motivator za posjedanje i puzanje. Osim ogledala koje se na njemu nalazi, valjak ima i malene obruče kojima se razvija fina motorika, glazbenu funkciju i slike životinja što nam daje mogućnost poticanja različitih kognitivnih vještina, ali i govorne komunikacije, te se okreće i pomiče čime dodajemo još jednu novu dimenziju u igru.

Oball lopta zvečka

Kako beba upoznaje svijet oko sebe, upoznaje i svoje tijelo pa možete primijetiti da već nakon 2.mjeseca života počinje stavljati ruke u usta. Vještina prinošenja ruku središnjoj liniji tijela i postavljanje u usta potiče razvoj svijesti o tijelu, prethodi visokom posezanju rukama potrebnom za rotaciju, ali i pruža neprocjenjivu oralno-motoričku stimulaciju.

Kako ju koristiti?

Kada beba već može držati predmete, možete joj ponuditi lopticu-zvečku s rupama, koja je jednostavna za uhvatiti, a sa svojim dijelovima omogućava pokrete jezikom koji su preduvjet razvoja kvalitetnih vještina hranjenja i govora. Lopticu možete pokretati lijevo-desno dok je beba u položaju na leđima i trbuhu kako bi ju vizualno pratila. S lopticom možete i lagano tapkati po bebinom tijelu u ritmu neke pjesmice čime će beba usvajati ritam kao temelj kvalitetnog govorno-jezičnog razvoja. Lopticu možete objesiti da visi iznad bebinih nogu dok leži na leđima pa će ona podizanjem nogu proizvesti zvuk čime će se razvijati koncept uzroka i posljedice, ali i jačati veoma važni mišići trbuha koji nam daju stabilnost cijelog tijela.

Kako bi se održao interes bebe, dobro je igračke nuditi jednu po jednu. Ne morate sve igračke odjednom staviti na raspolaganje. Uvijek imajte na umu da njihov mozak u razvoju treba vremena kako bi procesuirao sve informacije pa im dajte vremena da vizualno percipiraju igračku i krenu u pokret kojim se stvara interakcija.

No, ne zaboravite - roditelji igraju ključnu ulogu u poticanju igre i razvoja bebe. Budite prisutni i aktivno sudjelujte u igri s bebom. Pjevajte, razgovarajte, smijte se. Ovo će pomoći u razvoju jezičnih vještina, emocionalne povezanosti, ali i motoričkih vještina. Također, pratite bebine interese i reakcije kako biste prilagodili igru i pružili joj podršku. Igrajte se s bebom!

Matea Vitik, edukacijski rehabilitator i majka troje djece. Vlasnica i voditeljica Kiddo centra, razvojnog centra za roditelje i djecu u kojem se pruža podrška ranom perceptivno-motoričkom razvoju beba i djece kroz programe primjerene dobi i vještinama


Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7,53450 KN