VODIČ: Sve što trebate znati prije kupnje dječjeg bicikla

VODIČ: Sve što trebate znati prije kupnje dječjeg bicikla

Sunce već marljivo zagrijava atmosferu i park već miriše na proljeće. Ovo je izvrsno vrijeme za kupnju dječjeg bicikla, jer će djeca svoje slobodno vrijeme radije provoditi na svježem zraku na biciklu.

No, prije kupnje dječjeg bicikla, većina roditelja prvo se suočava s pitanjem: "Koju veličinu bicikla odabrati?"

Budimo iskreni, izbor veličine dječjeg bicikla može biti prilično težak.

Ako započnemo s označavanjem veličine; dječji bicikli se označavaju drukčije od bicikla za odrasle, njih razlikujemo po veličini okvira, a dječji po veličini bicikla ili gume.

Ali ne samo to, čak i ako dječji bicikli imaju jednaku veličinu kotača (gume), visina stajanja i visina sjedala mogu se uvelike razlikovati među različitim proizvođačima.

Također, problem je i u tome što su, iako je bicikl označen kao prikladan za 5-godišnjaka, petogodišnjaci međusobno vrlo različiti - jedan je viši, drugi niži. Ni u kojem slučaju isti bicikl ne može služiti oboje.

Veličina gume samo je jedan od tri kriterija za određivanje veličine dječjeg bicikla.

Unatoč svemu navedenom, ako slijedite tri donja koraka, možete uspješno odabrati veličinu bicikla koja će biti prikladna za vaše dijete, bez gubitka volje za odlazak u kupovinu.

CHICCO bicikl bez pedala Green Rocket

CHICCO bicikl bez pedala Red Bullet

1. Saznajte koja veličina bicikla treba vašem djetetu

Veličina dječjih bicikala, kako je rečeno, određuje se promjerom kotača (guma). Najmanji dječji bicikli (u ovu skupinu ne računamo kolica) imaju kotače promjera 12 inča, dok najveći dječji bicikli idu sve do 24 inča. Kad je dijete spremno za vožnju bicikla s gumama promjera 26 inča, obično je spremno za odrasli bicikl. Postoje i proizvođači koji nude bicikle za mlade s gumama od 26 inča.

Najbolji način da odredite koju veličinu bicikla treba dijete je saznati koja će veličina guma najvjerojatnije odgovarati vašem djetetu. Zašto to »najvjerojatnije odgovara«? Veličina guma određuje se prema dobi djeteta, ali ti se razredi izrađuju prema prosječnoj visini. Ako je vaše dijete puno niže ili više od prosjeka, vjerojatno će mu trebati drugačija veličina. Ali ne brinite zbog toga, veličina gume samo je jedan od tri kriterija, s obzirom na sva tri zasigurno ćete pronaći pravu veličinu za svoje dijete.

Zapamtite, ova je tablica tek početak, koristite je za dobivanje osnovnih podataka, ali nemojte preskočiti sljedeće korake.

FREE 2 MOVE drveni tricikl bez pedala 2u1 Rider

FREE 2 MOVE bicikl bez pedala be cool black

2. Izmjerite djetetovu visinu i dužinu raskoraka

Sljedeći je korak izmjeriti dijete, ne preskačite ovaj korak i ne pogađajte mjerenja. Čak i ako kupujete bicikl na poklon, zamolite roditelja da izmjeri dijete. Ako želite da poklon ostane tajna, recite im da šivate kostim. :)

Tablica u nastavku temelji se na približnim standardnim dimenzijama dječjih okvira za bicikle. Budući da se dječji bicikli međusobno razlikuju, nemojte preskočiti zadnji korak, jer je to jedini način da odaberete pravu veličinu bicikla.

3. Provjerite detaljno mjere bicikla kojeg kupujete

Samo zato što mislite da vašem djetetu treba 14-inčni bicikl ne znači da će mu odgovarati svaki bicikl s gumama od 14 inča. Različiti bicikli imaju različite oblike okvira, što znači da je i visina stajanja različita. Također možete postaviti različite visine sjedala i upravljača za različite modele.

SMART TRIKE bicikl bez pedala 2u1 crveni

DINO BIKES bicikl Paw Patrol 12 cola

Što je visina stajanja?

Visina stajanja je visina okvira bicikla na mjestu gdje dijete stoji iznad bicikla (sa svakom nogom s jedne strane, tako da je bicikl između nogu). To znači da djetetova širina raskoraka mora biti najmanje toliko visoka koliko visoko stoji kotač. Optimalno je da visina stajanja bicikla bude niža od širine raskoraka djeteta, jer dijete može lakše upravljati biciklom.

Još jedan podatak koji morate provjeriti prije kupnje bicikla je minimalna visina sjedala. Koliki je omjer između minimalne visine sjedala i visine raskoraka djeteta ovisi o tome kupujete li guralicu ili bicikl bez pedala, prvi bicikl ili bicikl za dijete koje već zna voziti bicikl.

Minimalna visina sjedala prema vrsti bicikla

Ako kupujete guralicu ili bicikl bez pedala, pripazite da visinu sjedala možete prilagoditi tako da ne bude veća od visine raskoraka vašeg djeteta. Tako će dijete uvijek moći imati obje noge na zemlji te brzo i lako naučit uhvatiti ravnotežu, voziti i zaustaviti se.

Ako prvi bicikl kupujete za dijete koje još ne zna voziti, pripazite da visina sjedala i visina raskoraka budu jednaki ili da se ne razlikuju za više od 2,5 cm. Za početnike je važno da sjedalo nije postavljeno previsoko, jer moraju biti u stanju postaviti obje noge ravno na pod. Na taj način održavaju stabilnost i veći stupanj samopouzdanja.

Kad dijete već zna voziti bicikl bez pomoćnih kotača, možete odabrati kotač koji ima minimalnu visinu sjedala od 2,5 cm do 8 cm veću od visine raskoraka. Takva visina omogućit će djetetu da postavi samo nožne prste na pod, a ne i cijeli potplat.

DINO BIKES bicikl 12 cola Peppa Pig

DINO BIKES bicikl 14 cola

Što napraviti, ako je dijete između dvije veličine bicikla?

Odabir bicikla vrlo je jednostavan ako je vaše dijete na donjoj granici za određenu veličinu, ali izbor je teži roditeljima čije je dijete na gornjoj granici pojedinačne veličine. Kod takvih roditelja posebno je često zabrinutost da će dijete brzo prerasti bicikl. Djeci je puno lakše rukovati manjim biciklom, jer je to obično puno lakše (težinom). Stoga djeci koja još ne znaju voziti bicikl ili nisu toliko samouvjereni na biciklu, preporučujemo da odaberete manju veličinu. Tako će dijete naučiti brže i lakše upravljati biciklom.

Za djecu koja već dobro voze bicikl, a također su fizički do veličine većeg bicikla (imaju fizičku snagu da ga sami podignu), roditelji mogu odabrati i veću veličinu bicikla.

DINO BIKES bicikl BMX 16 col

DINO BIKES bicikl Unicorn 16 cola

Veličina bicikla nije jedino mjerilo prilikom kupnje

Kao što je već spomenuto, veličina bicikla samo je prvi faktor pri odabiru bicikla. Nakon što odredite točnu veličinu, trebali biste razmotriti i druge značajke - poput težine i cijene.

Kada odabirete bicikl, neophodno je provjeriti i njegovu težinu. Ako je bicikl pretežak za dijete, neće ga moći podići ili rukovati pravilno. Rizik od pada i ozljeda puno je veći za bicikl koji je pretežak za dijete nego za lakši bicikl.

Što je bicikl lakši, dijete lakše njime vlada.

Budući da novac ne raste na drveću, vjerojatno ste i ograničeni svojim financijama pri kupnji bicikla. Predlažemo da stavite na stranu iznos koji ste spremni potrošiti na kupnju bicikla i provjerite karakteristike bicikala koje odgovaraju postavljenom proračunu.

 

Prilikom postavljanja proračuna, ne zaboravite uključiti i svu potrebnu dodatnu opremu. Obavezni dodatak uvijek je dječja kaciga, a ako vaše dijete još nije sigurno na biciklu, ne zaboravite i na štitnike.