Zašto su društvene igre važne za razvoj djeteta?

Zašto su društvene igre važne za razvoj djeteta?

Poznato je da igra unosi radost u život, a najdraže nam je igranje društvenih igara koje, osim zabave, donose fantastične dobrobiti, kako za male, tako i za nas velike. To nije aktivnost u kojoj treba uživati ​​s vremena na vrijeme kad vam je dosadno već predlažemo da igra bude redovita misija. Neovisno o dobi igrača, naš prvi izbor su – društvene igre. Ponuda društvenih igara je zaista raznolika i poklon s kojim ne možete pogriješiti.

Igranje društvenih igara stimulira rad mozga i učenje pretvara u zabavu

Igranje različitih društvenih igara izvrsna je vježba za mozak. Budući da igra stimulira područja mozga koja su odgovorna za složene misli i formiranje pamćenja i za djecu i za odrasle, pomaže u vježbanju osnovnih kognitivnih vještina, poput rješavanja problema i donošenja odluka. Mnogo je pozitivnih razloga za igru društvenih igara za djecu, ali ne zaboravite da i starijim osobama pomaže u održavanju oštrine uma.

Igrajući društvene igre s djetetom, ono dobiva priliku vježbati najvažnije vještine:

Rane vještine brojanja kao što su prepoznavanje brojeva, slaganje, zbrajanje, oduzimanje i vođenje rezultata – npr. Monopoly ili edukativne igre Liscian.

Vještine zapažanja, kao i sposobnosti spajanja sličnog sa sličnim - npr. Viga Memory  ili Lisciani Spidey Baby.

Vještine ranog opismenjavanja koje se uče kada dijete čita sa svrhom – od jednostavnih edukativnih igara do kompleksnijih igara kao Scrabble ili Lisciani edukativne igre.

Vještine usmenog izražavanja – uz Alias igre ili Rječkalicu.

Vještine kretanja uz zabavnu igru za najmlađe, klasičan Twister ili Twiste Air.

Vještine strateškog razmišljanja, analitičnost, predviđanje posljedica vježba se najbolje uz klasičan šah ili Rizik.

Dok provodite vrijeme igrajući se sa svojom djecom, ne samo da im pomažete u učenju i razvijanju vještina, već gradite i sjećanja.

Igranje društvenih igara nasmijava i smanjuje stres

Smijeh je uvijek važan, a dolazi kao rezultat igranja društvenih igara. Poznato je da smijanje i dobar provod općenito pomažu u smanjenju stresa. Sjetite se samo kako izgleda igranje Pictionaryja gdje točno i lijepo crtanje najčešće nije važno, ali dobra zabava i smijeh su zagarantirani.

Kod igranja društvenih igara potiče se oslobađanje endorfina, prirodnih kemikalija u tijelu za "dobar osjećaj".  Igranje igara s drugima pomaže djeci da se usredotoče na zabavu, a ne na pobjedu ili poraz.. Umjesto da slave i likuju, djeca uče preskočiti slavu pobjede i usredotočiti se na zabavu kao grupa.

Kroz igru društvenih igara dijete uči kako postaviti ciljeve, biti strpljiv i krenuti iznova

Za pobjedu su potrebni strategija i strpljenje. Dvije karike izrazito korisne za djecu, tinejdžere, ali i za odrasle. Igre koje uključuju priliku da djeca povremeno dožive neuspjeh mogu pomoći vašem djetetu da nauči otpornosti. Društvene igre kao Čovječe ne ljuti se može pomoći djetetu da se oporavi od razočaranja i nastavi gurati prema krajnjem cilju. Danas kada je sve brzo, odmah dostupno – društvena igra je sjajan alat za vježbanje strpljenja i koncepta čekanja na red.

Društvene igre povećavaju kreativnost i samopouzdanje

Igranje društvenih igara savršena je prilika za povezivanje i otvaranje, također pomaže osobi pokazati kreativnu stranu osobnosti na nenametljiv ili arogantan način, što može biti vrlo korisno za “tihe tipove”. Društvene igre su izvrstan alat za sramežljivu djecu i plašljive odrasle. Igranje ih tjera da razviju snažnije osjećaje kreativnosti i individualnosti koji vode do većeg samopoštovanja i ispunjavajući osjećaja da su uključeni i "primijećeni". Pokušajte s Nosopisom ili What's up.

Zbližava ljude i jača odnose

Igra li netko sam društvenu igru? Ne. Očito. Temelj igranja društvenih igara je – suradnja. Timski rad. Uistinu nije važno radi li se o obitelji, prijateljima, različitoj dobi igrača - igranje društvenih igara je savršen način da provedete vrijeme u lijepom društvu i ojačate veze s drugim ljudskim bićima. Jedna od najčudesnijih prednosti igranja društvenih igara jest ta da takve tradicionalne igre izvlače ljude iz digitalnog svijeta. Trebate ideju za igru nakon večere s prijateljima – Cluedo će biti pravi izbor.

Dakle, sljedeći put kada prijatelj ili rođak pita što kupiti vašem djetetu za rođendan ili drugu posebnu prigodu, zašto ne predložite jednu ili dvije društvene igre?